Specialized: het gamma voor 2022

Techniek
5 August 2021 — Yannick Schepers

Zoals elke zomer, presenteert Specialized zijn gamma voor het volgende jaar. Naast de nieuwe modellen die eerder dit jaar werden gelanceerd (Turbo Levo 3, Kenevo SL), hebben veel van de fietsen een aantal kleine upgrades gekregen. Hier is een overzicht:

Specialized presenteert momenteel enkel de modellen waarvoor zij “alle variabelen (productie, transport en levering aan de erkende dealers) in handen heeft”. Sommige modellen ontbreken dus in dit overzicht, maar dat betekent niet dat ze niet beschikbaar zullen zijn, alleen dat we nog wat langer zullen moeten wachten om alle details te vernemen.

Deze reeks van 2022 wordt gekenmerkt door een aanzienlijke prijsstijging die kan oplopen van 201 EUR tot 1 001 EUR afhankelijk van het model. De uitrusting evolueert in sommige gevallen mee met deze prijsstijging, maar dit is niet het geval voor alle modellen, verre van zelfs. Voor deze stijging zijn verschillende redenen te benoemen, maar één ding is zeker: de explosie van de vervoersprijzen in de afgelopen twee jaar (zie hier: Vertragingen, prijsstijgingen: de effecten van Covid-19 op de markt) speelt een belangrijke rol.

Cross-country : Epic HT, Epic et Epic Evo

In XC zien we een Epic Evo Pro van 10 000 €, uitgerust met Fox 34 Factory en DPS Factory vering, een Shimano XTR groepset  (versnelling en rem) , Roval Control SL wielen en een Fox Transfer SL zadelpen. Bovendien schakelt het hierboven afgebeelde S-Works model ook volledig over op Fox voor de vering.

De andere Pro- en Expert-modellen, waarvan we de prijs zien stijgen met € 501 tot € 701, ruilen hun Roval Control-velgen met 25 mm inwendige breedte in voor 29 mm Control SL’s, dezelfde als op de S-Works-versies. Ze zijn echter gemonteerd op DT Swiss 350 naven, in tegenstelling tot DT Swiss 180 voor de topversie van het gamma.

Verderop in het gamma ruilen de Comp-modellen hun Shimano SLX-kit in voor een Sram GX Eagle-aandrijving (behalve de ketting, in NX Eagle) en Sram Level TL of G2 RS-remmen, voor de Epic Evo Comp. Ook hun prijs gaat omhoog, met € 301  voor de Epic HT en € 501 voor de Epic en Epic Evo.

Tot slot, de “korte” Epic Evo (+ 401 euro) stapt ook van Shimano over op Sram: Level T remmen en NX Eagle aandrijving vervangen de Deore set.

In afwachting van meer informatie is dit het huidige gamma. (voorlopig nog geen Chisel) :

Trail & enduro : Stumpjumper, Stumpjumper Evo en de Enduro

We gaan naar de volgende categorie met wat op dit moment het minst complete gamma is: de topmodellen S-Works, Pro en Expert zijn nog niet onthuld.

Afgezien van de prijsverhogingen, die op alle modellen van toepassing zijn, is er een belangrijke evolutie voor de Stumpjumper Evo Comp (+ 901 euro): zoals we eerder al zagen bij de XC fietsen in deze reeks, stapt hij over van de SLX groepset naar een Sram GX Eagle aandrijving en Sram remmen, Code RS in dit geval. Tot slot neemt de nieuwe Fox Float X schokdemper de plaats in van de DPX2.

Bij de Enduro zien we wijzigingen op de Comp-versie: een RockShox Zeb Select vervangt de Lyrik Select, de Code R-remmen worden vervangen do or Code RS en de transmissie verandert van NX Eagle in GX Eagle. Dit alles voor een extra € 401, een bescheiden verhoging gezien de evolutie van de uitrusting.

Bij de Enduro verandert ook de Comp-versie: een RockShox Zeb Select vervangt de Lyrik Select, de Code R-remmen worden vervangen door Code RS en de transmissie verandert van NX Eagle in GX Eagle. Dit alles voor een extra € 401, een bescheiden verhoging gezien de evolutie van de uitrusting.

In afwachting van meer informatie is dit het huidige assortiment binnen deze reeks. Een niet-S-Works Stumpjumper Evo framekit zal ook worden aangeboden, voor € 3.800:

E-Bikes

Wat de elektrische mountainbikes betreft, is het moeilijk om van evolutie of aanpassing te spreken aangezien twee modellen volledig nieuw zijn en eerder dit jaar werden voorgesteld: de Turbo Levo en de Turbo Kenevo SL. Dan blijft de Turbo Levo SL over, maar dit is een nieuwe fiets (gelanceerd in februari 2020) en Specialized vond het niet nodig of nuttig om de uitrusting van de verschillende versies te wijzigen. Wat ons betreft een goede zaak, dit brengt stabiliteit in een reeks die niet elk jaar vernieuwd dient te worden. Afgezien van de prijsstijgingen, is er verder niet veel te melden over dit segment.

Het huidige assortiment, wachtend op meer informatie :

Meer informatie : specialized.com