Spirgrips 2.0: lichter en geüpdatet

Techniek
6 December 2017 — Jan Geys

Misschien herinner je je nog wel dat we na afloop van een eerdere test een zwak hadden voor dit nieuwe type ‘bar ends’ die je in het midden op je stuur monteert. Pascal Badollet, de uitvinder van de Spirgrips, komt nu met een nieuw model op de proppen dat is vervaardigd uit composietmateriaal.

In het begin deden we er wat lacherig over, maar na een grondige test kunnen we ze niet meer missen op onze XC/marathonfiets. De Spirgrips konden ons dan ook probleemloos overtuigen van hun nut. Tijdens de afgelopen Cape Epic hebben onze polsen dan ook vaak kunnen uitrusten op de atypische hoorntjes die je naast je remmen monteert.

Vandaag krijgen de Spirgrips een update. Het eerste punt dat verandert is het gebruikte materiaal. De Spirgrips worden niet langer uit aluminium gemaakt, maar wel uit composiet. Hierdoor kon men één van de kleine probleempjes van het eerste model oplossen: het koude gevoel van de hoorntjes, wat vooral in de winter onaangenaam kon zijn.

Onderaan zien we ook een extra holte verschijnen om de wijs-en middenvinger beter te positioneren. Daarnaast werd het onderste deel van de Spirgrips fijner zodat ze beter compatibel zijn met sommige remhendels, die van Shimano op kop. De Spirgrips 2.0 zijn ook een tikkeltje langer. Hierdoor heb je met dikke handschoenen iets meer grip en ook bikers met grote handen zullen dit appreciëren. Voor anderen kan de kleine holte in het begin wat storend overkomen, zeker als je de eerste versie gekend hebt, maar het went wel snel.

De klembeugel voor rond het stuur is iets verbreed en de productietoleranties zijn tot een minimum herleid om een perfecte grip te verzekeren op alle types sturen, ook op carbon exemplaren. Op de weegschaal ronden de Spirgrips 2.0 af op 101 gram, een tiental gram minder dan het eerste model. Tot slot geven we nog mee dat het merk momenteel ook werkt aan een model voor op racefietsen.

Wil je meer weten over deze atypische hoorntjes? Dan kan je hier onze test van de eerste versie van de Spirgrips nalezen: www.vojomag.nl/test-spirgrips-de-nieuwe-generatie-grips/

Meer info op (de nieuwe modellen staan nog niet online, maar ze zijn op aanvraag wel verkrijgbaar): www.spirgrips.com/en