Spirgrips is terug met een "+"-versie

Techniek
13 September 2020 — Jan Geys

Ken je Spirgrips nog? Deze kleine, ergonomische hoorntjes – die je tussen remgreep en handvat plaatst – verminderen tijdens het fietsen de pijn in handen en rug. Vojo had in het verleden de eerste generatie al meer dan goedgekeurd en vandaag zijn we toe aan de derde generatie. 

Nu bijna vier jaar geleden, kwamen we voor het eerst in aanraking met Spirgrips. We hebben ze toen – na onze vooroordelen opzijgezet te hebben – getest en waren daar na afloop heel tevreden over (lees hier onze test: www.vojomag.nl/test-spirgrips-de-nieuwe-generatie-grips).

De uitvinder van de Spirgrips is de Zwitser Pascal Badollet, een fysiotherapeut in het dagelijks leven. Dankzij zijn uitvinding liggen de pols en onderarm in een mooie rechte lijn en is er een betere verdeling van de drukpunten en het scaphoideum (één van de handwortelbeentjes). Ook de rug wordt ontlast met je handen op de Spirgrips.

En je mag van ons aannemen dat het werkt! Sinds we ze voor het eerst hebben getest, gebruiken we ze steeds op onze persoonlijke fietsen en de XC/marathon fietsen waar we een duurtest mee afwerken. Naast het extra comfort, helpen ze volgens ons ook om een goede positie te vinden op beklimmingen en om snelheid te maken op vlakke stroken.

Vandaag krijgen de Spirgrips een licht gewijzigde vorm. Pascal Badollet vertelt: “De vorm mocht niet te veel afwijken van de eerste generatie, maar ze werden iets dikker zodat ze nog beter de hand vullen. Het contactoppervlak heeft voortaan een dubbele densiteit. Het binnenste deel werd zachter, wat voor meer comfort moet zorgen. Dat deel is ook verwijderbaar. In vergelijking met de vorige generatie, zijn ze met meer verschillende remgrepen compatibel.”

De nieuwe Spirgrips + zijn verkrijgbaar in composiet of carbon. We ontvingen een van de eerste 3D-geprinte prototypes en we kunnen de uitspraken van Pascal Badollet bevestigen. De Spirgrips + vullen perfect de handpalm en zijn zelfs nog aangenamer dan de eerste versie, een versie die tot nu altijd onze voorkeur had boven versie twee. Die tweede generatie is compacter maar ligt ook minder prettig in de hand. De nieuwe vorm maakt een montage in combinatie met de nieuwste Shimano-remgrepen (die veel plaats innemen op het stuur) makkelijker. Het ontvangen 3D-geprinte prototype was niet bedoeld voor een gebruik op de mountainbike, maar we zullen niet nalaten om een echte test uit te voeren van zodra de definitieve versie beschikbaar is. Toch is onze eerste indruk al veelbelovend!

De Spirgrips + zijn het onderwerp van een campagne op Kickstarter waar het bedrag van 38.000 euro, nodig om de productie van de eerste serie te financieren, in slechts 3 dagen werd bereikt! Op het moment van schrijven toont de meter al meer dan het dubbele aan van het minimale bedrag. Een verdiend succes voor dit innovatieve product. Zelfs nu de doelstelling van de Kickstarter-campagne al is overschreden, is het nog steeds mogelijk om tot 1 oktober 2020 in te schrijven om als een van de eersten een exemplaar te ontvangen en te profiteren van kortingen (er zijn nog twee modellen beschikbaar: een composiet-versie voor 45 euro en een carbon versie voor 65 euro).

Meer info via https://plus.spirgrips.com