Spy Shot: pakt Sram binnenkort uit met een e-bike motor?

Techniek
7 June 2022 — Jan Geys

Tijdens de eerste manche van de Enduro World Series 2022, en meer specifiek tijdens de e-bike race die het evenement opende, werd er door oplettende toeschouwers een fiets opgemerkt met een onbekende motor. En deze fiets werd niet enkel op het circuit gespot, ook op de stand van Sram werd hij gezien! Dit zijn de eerste foto’s gemaakt door onze fotograaf ter plaatse:

Toen we de naam van de Fransman Yannick Pontal zagen geregistreerd staan in het “BlackBox Test Pilot Program” bij de officiële EWS e-teams voor het seizoen 2022, hadden we al een vermoeden dat Sram iets met e-bikes aan het voorbereiden was. Maar het was voor ons een raadsel of het om een motor ging, of een aandrijving of een specifiek onderdeel voor een e-bike.

Met de start van de EWS in Tweed Valley kregen we een eerste antwoord. Het lijkt erop dat Sram een ​​eigen motorblok aan het ontwikkelen is! Dit kunnen we redelijkerwijs toch afleiden uit de weinige foto’s die we hebben kunnen maken in de paddocks en op de trails, ook al blijft het merk in dit stadium nog erg discreet.

Het motorblok in ontwikkeling is ondergebracht in een frame van Nukeproof, het merk waarmee Sram samen een team sponsort (Nukeproof-Sram Factory Racing). Het is nog steeds moeilijk om hier al iets uit af te leiden, omdat het kan zijn dat de echte motor verborgen is in een plastic doos en het goed mogelijk is dat de vorm die momenteel aan de buitenkant zichtbaar is (vrij volumineus) niet representatief is voor de echte proporties van de motor. De ankerpunten daarentegen zijn waarschijnlijk al goed gedefinieerd.

In dit stadium weten we dus nog niet veel, maar het simpele feit dat we elementen hebben die suggereren dat Sram aan de ontwikkeling van een motor werkt, is op zich al een groot stuk informatie!