Spyshot: een nieuwe Santa Cruz Blur?

Door Jan Geys -

  • Techniek

Spyshot: een nieuwe Santa Cruz Blur?

Komt er binnenkort een nieuwe Santa Cruz Blur aan? Dat is toch wat me mogen geloven na het zien van deze foto die werd opgepikt door onze collega’s van Pinkbike na afloop van een XC-wedstrijd in Amerika. Met de olympische aspiraties van Maxime Marotte (die vanaf dit jaar op Santa Cruz rijdt) en Luca Braidot lijkt het inderdaad logisch dat het merk uit Californië zijn full suspension een facelift geeft, want het laatste nieuwe model dateert al van drie jaar geleden.

Het eerste waar we zeker van zijn is dat de fiets, die bestuurd wordt door Keegan Swenson, een Santa Cruz is. Op het balhoofd zien we wel degelijk het logo van het merk! Daarnaast lijkt het erop dat de nieuwe Blur de hoge VPP-ophanging opgeeft ten voordele van een single pivot-concept met link en een flexibele staande achtervork. We zien immers geen scharnierpunt tussen de liggende en staande achtervork.

Dit principe zien we tegenwoordig wel vaker op XC-fietsen (Specialized Epic, Scott Spark, Cannondale Scalpel, Canyon Lux, Orbea Oiz, Trek SuperCaliber, …) omdat het als grote voordeel veel lichter is dan andere systemen. Net dat gewicht is een zwak punt op de huidige Blur die – ook al is het een uitstekende fiets – qua rendement en gewicht niet kan wedijveren met de referenties in dit segment. Op dit niveau hangt het vaak af van details (we spreken over een verschil van 100 tot 200 gram op het frame) maar deze details kunnen wel het verschil maken tussen een overwinning of een tweede plaats. En dat is in de World Cup een wereld van verschil waarbij ook het mentale aspect in het hoofd van de renners niet mag vergeten worden.

Wanneer we de wedstrijdfoto wat inzoomen, zien we ook dat er op de zitbuis een bidonhouder kan gemonteerd worden, wat tijdens deze XC-wedstrijd overbodig was (zie foto hier net boven voor de vergelijking). Die extra bidonhouder maakt de fiets alvast wat veelzijdiger en interessant voor bijvoorbeeld een marathon.

Op dit moment hebben we nog geen info of en wanneer er een nieuwe Blur aankomt, maar met de World Cup MTB van Albstadt die voor de deur staat (over minder dan een maand) zou dit alles de komende weken wel eens in een stroomversnelling kunnen komen. We houden onze ogen open en zullen er zeker over berichten indien er meer nieuws te rapen valt!

Onze test van het huidige model kan je hier nalezen: www.vojomag.nl/test-santa-cruz-blur-cc-fun-op-een-volbloed-racebike

DoorJan Geys