Spyshot | Is dit een nieuwe Specialized Epic met geïntegreerde demper?

Door Jan Geys -

  • Techniek

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Spyshot | Is dit een nieuwe Specialized Epic met geïntegreerde demper?"

Wat zou de neopreen mouw op de Specialized-fiets van Halley Batten, die recent met deze fiets naar de overwinning reed in het Spaanse Banyoles, toch verbergen? Een geïntegreerde demper zoals bij Scott? Of een demper met een kleine veerweg zoals op de Trek Supercaliber? Of een pure nieuwigheid van Specialized? De weddenschappen zijn geopend …

Halley Batten trok in Banyoles de nodige aandacht door met een Specialized Epic aan de start te verschijnen waarbij de demper aan het zicht werd onttrokken door een neopreen mouw. De fiets waarmee de Amerikaanse reed, lijkt het stadium van een prototype allang voorbij. Voorspelt dit de komst van een nieuwe versie van de Epic, die in 2021 voor het laatst werd vernieuwd?

De rest van het frame lijkt qua uiterlijk op de Epic die momenteel op de markt te koop is, en we zien ook dat het niet om een softail gaat omdat er een draaipunt boven de trapas overblijft. Wat we wel zien is dat de bovenkant van de achtervork hoger is geplaatst en dat de schokdemper – die verborgen wordt door de neopreen mouw – heel dicht bij de bovenbuis lijkt te zitten of misschien zelfs in het frame is geïntegreerd …

Een vraag die we ons ook mogen stellen, is of deze nieuwe Epic de huidige Epic met Brain-ophanging zal vervangen? Of het Evo-model met 120 millimeter veerweg? Of de hardtail? Of wordt dit een vierde model waarmee de huidige Epic-familie verder wordt uitgebreid. Ook het feit dat we geen kabels richting de vork of richting de schokdemper zien vertrekken, intrigeert ons. Komt er een nieuwe generatie van de automatisch blokkerende Brain? Pakt Specialized uit met andere elektronica?

Eén ding dat we zonder enige twijfel al kunnen zeggen, is dat de hypothese over een “concept-bike” – een mix van de Epic die we kennen en de Diverge STR, de gravelbike van Specialized die we in oktober hebben getest (lees: Presentatie & eerste test | Specialized Diverge STR: een gravelbike om over het terrein te zweven) – die we op het internet zagen passeren, niet helemaal overeenkomt met wat we hier zien en veel weg heeft van een fotomontage. De twee platforms zijn helemaal niet op zoek naar dezelfde sensaties en prestaties en een mix van deze twee modellen is daarom totaal onwaarschijnlijk. Meer zelfs, ook al zit de demper verborgen onder de neopreen mouw, toch is het al mogelijk om te zien dat het niet om hetzelfde systeem van “geveerde zadelpen” gaat. Dat is dus een hypothese minder!

We blijven het onderwerp de komende weken nauwlettend in de gaten houden totdat het definitieve model wordt gepresenteerd, waarvan we hopen dat dat model er binnenkort komt!

Door Jan Geys