Spyshot: Michelin haalt het groene rubber weer tevoorschijn!

Techniek
16 April 2018 — Jan Geys

Met een knipoog naar de mythische banden uit de jaren negentig van vorige eeuw, test Michelin momenteel een nieuw groen rubber dat refereert naar een glorieus verleden. De eerste prototypes werden dit weekend in Lourdes opgemerkt op de fietsen van het team Absolute Absalon …

Het gaat om een prototype, maar toch deed Michelin geen moeite om de banden uit het zicht van de camera’s te houden, integendeel! Tijdens de Coupe de France in Lourdes reden Julien Absalon en zijn ploegmakker Neïlo Perrin-Ganier beiden met de nieuwe voorband die gemaakt is uit een groen rubber. Meer zelfs: beiden wonnen er de wedstrijd in hun categorie (elite en U23).

De ouderen onder ons zullen zich de groene MTB-banden van Michelin uit de jaren 90 en 2000 nog wel herinneren. Uiteraard hebben we hier nu te maken met een andere rubbermengeling als toentertijd. We hebben contact opgenomen met Vincent Ledieu, de MTB-productiechef bij Michelin, maar het is logisch dat zijn antwoord nog heel gereserveerd is. Hij houdt het dan ook op een eenvoudige “het gaat om een basis voor toekomstige rubbers.” Vanuit het team kregen we te horen dat het gaat om een “zachte rubbersoort”. En dat houdt steek, want als we de foto’s bekijken, merken we dat de groene banden enkel rond het voorwiel gebruikt worden.
Neïlo Perrin-Ganier heeft ons trouwens wel een eerste indruk doorgestuurd van de nieuwe band: “We hadden de nieuwe banden al langer bij op wedstrijden, maar we hadden nog nooit de kans gehad om ze te testen. Het parkoers van Lourdes was er ideaal voor, want de ondergrond was nog vochtig en er lagen ook grote platte stenen. We konden vooraan dus wel wat extra grip gebruiken en we hebben ze voor het eerst getest tijdens onze laatste training de dag voor de wedstrijd. Eerlijk gezegd is het verschil niet zo groot, want de klassieke Michelin-banden zijn al gemaakt uit een zacht rubber! Maar Julien en ik voelden in bepaalde bochten met wortels en stenen toch net dat tikkeltje extra grip, daarom hebben we beslist om ze ook tijdens de wedstrijd te gebruiken. Michelin werkt momenteel hard aan enkele prototypes en we hebben er nog enkele in de auto liggen die we binnenkort zullen testen,” aldus Neïlo.

We blijven dit alles uiteraard aandachtig volgen en houden jullie op de hoogte moest er meer nieuws te rapen vallen. Qua aandacht mag Michelin niet klagen, daar is de missie al geslaagd en het bracht ook enkele mooie herinneringen aan vroegere tijden bij ons naar boven.