Spyshot | RockShox werkt aan een draadloze Reverb!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Spyshot | RockShox werkt aan een draadloze Reverb!

In de paddocks van het Canadese Mont-Sainte-Anne, waar dit weekend een wereldbeker MTB gereden wordt, wisten onze speurneuzen het eerste prototype van een draadloze RockShox Reverb dropper post te spotten. Na de elektronische Eagle-aandrijving, kijkt Sram dus weer een stapje vooruit.

Het bewijs daarvan is deze draadloze elektronische RockShox Reverb dropper post die we opmerkten op de Trek-fiets van Evie Richards. Het gaat nog om een prototype in de kleuren van het BlackBox-programma van Sram. Onze reporter ter plaatse wist enkele foto’s te nemen, maar officieel werd er nog geen informatie naar buiten gebracht over deze nieuwigheid. Maar de foto’s onthullen wel al iets.

Zo ziet de zadelpen er hetzelfde uit als die van een klassieke zadelpen, maar achter de zadelklem zien we een uitsteeksel. Hier bevindt zich hoogstwaarschijnlijk de batterij, die verwijderbaar lijkt. Misschien zit hier ook de motor die de hydraulica van de dropper post bedient. We veronderstellen dat enkel de remote op het stuur draadloos is en dat er aan het mechanisme (olie/lucht) van de dropper post niets verandert. Maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Ook de zadelklem is nieuw. Van een systeem met twee bouten gaan we nu naar een systeem met één bout aan de zijkant. De reden lijkt ons vrij eenvoudig, namelijk plaats vrijmaken voor de batterij en het elektronische gedeelte achteraan.

De bediening op het stuur lijkt ons nog maar in de beginfase van het ontwikkelingsproces te staan, want het gaat hier voorlopig om een 3D-geprint model. We vermoeden dat er hier nog meerdere vormen getest zullen worden die wachten op de goedkeuring van de renners. Als we de achterkant van de bediening bekijken, zien we een klein logo staan met de letters AXS. Wordt dit de naam van de toekomstige draadloze technologie van Sram?

Tot slot zien we ook nog de nieuwe grip shift om de vork te blokkeren, waardoor de duim nu kan gebruikt worden om de dropper post te bedienen.

Deze waarschijnlijk toekomstige draadloze, elektronische RockShox Reverb dropper post is niet de eerste op de markt, want Magura heeft al twee jaar de Vyron in de catalogus staan. Ook KS heeft al een prototype voorgesteld, maar het is wel interessant dat een groot merk als Sram/RockShox dezelfde weg opgaat. Het staat dan ook zo goed als vast dat de toekomst van het mountainbiken (deels) elektronisch zal zijn …

DoorJan Geys