Spyshot | Sunn werkt aan een carbon XC-full suspension!

21 May 2017 — Jan Geys

Sunn maakt met de familie Dubau zijn comeback in de XC-wedstrijden en ook al reden Joshua en Lucas in Nove Mesto hun U23-wedstrijd nog met de Prim-hardtail, toch had het merk reeds prototypes bij van een toekomstige xc-full suspension. Dit prototype wordt tijdens de trainingen getest op de moeilijke Tsjechische omloop. En wij waren vooral onder de indruk van zijn look! Ziehier de eerste informatie:

De paddocks van Nove Mesto puilen uit van de prototypes en nieuwigheden die door de renners getest worden in de meest moeilijke omstandigheden. Hierdoor kunnen de merken de laatste stap in de ontwikkeling nog op punt zetten alvorens de producten in serie te produceren. Na de toekomstige xc-full suspension van Mondraker, die we op vrijdag hadden gespot, is het nu de beurt aan het prototype van de Sunn Prim full suspension.

Het minste dat we kunnen zeggen is dat Sunn met een opvallende look komt. Agressieve en strakke lijnen, fijn en vooral aan de demper en link werd veel werk besteed om deze perfect te integreren. Iets dat we zelden zien!

Het comfort van de achterdriehoek moet komen van de flexibele staande achtervork zodat men het scharnierpunt aan het achterwiel kon weglaten.

De link is volledig uit carbon en is één met de zitbuis die in een S-vorm is vervaardigd. We merken ook een opening op net boven het bracket. Deze opening kan dienen om een chain guard of een derailleurpat te monteren.

Achteraan neemt de full suspension het design over van de carbon Prim-hardtail. De remklauw is op de staande achtervork gemonteerd en staat meteen op de goede hoogte voor een remschijf van 160 millimeter.

Verder zien we de onvermijdelijke 29″-wielen.

Een ander opmerkelijk element zijn de vier blokjes op de bovenbuis, die enkel een esthetisch doel hebben, en de bijzondere vorm van het balhoofd. De kabels lopen intern door dit balhoofd.

Het grootste werk van de nieuwe fiets is achter de rug, zo staan de grote lijnen en de kinematica van de vering al vast. Maar de verantwoordelijken van Sunn wijzen erop dat “het nog om een prototype gaat en dat er nog wat werk rest alvorens alles perfect zal zijn. Daarom testen de broers Dubau de fiets tijdens de training op de omlopen van de wereldbeker.”

“Zo moeten de settings van de veringen nog gevalideerd worden, alsook meerdere punten met betrekking tot de constructie van het frame, zoals het type vezels dat gebruikt zal worden en de stijfheid.”

Sunn geeft dan ook nog geen officiële datum vrij voor de lancering van de fiets, ook al lijkt de fiets hard op een definitieve versie. “We zullen de fiets pas aan het grote publiek aanbieden wanneer hij volledig op punt staat en wanneer alle tests met het team bevredigend zijn.”

We veronderstellen echter wel dat dit voor het einde van 2017 zal zijn. We kijken er dan ook al naar uit om de fiets op een dag te kunnen testen!