Sram Code: alles voor meer remkracht

Door Jan Geys -

Sram Code: alles voor meer remkracht

Sram vernieuwde onlangs zijn Code-stoppers. De remmen werden gelanceerd onder de merknaam Avid, een naam die zachtjesaan verdwijnt, en ze ontwikkelen meer remkracht dan de Guide-modellen. De Code-remmen zijn dan ook bedoeld voor de ruigere disciplines.

Volgens Sram beschikken de Code-remmen over dezelfde kwaliteiten als de Guide-modellen, maar met net iets meer: meer remkracht, meer controle, een groter reservoir en grotere zuigers.

De Code-remmen zijn dus bedoeld voor meer veeleisendere toepassingen, of het nu is om het grote gewicht dat moet gestopt worden (in het geval van een e-mtb bijvoorbeeld) of omdat de hellingsgraad richting het dal nu eenmaal betrouwbare stoppers vraagt …

Sram belooft een uitstekende warmteverspreiding en een goed beheersbare en voorspelbare touch van de remmen. De vier grote zuigers (15 en 16 millimeter tegenover 13 en 14 millimeter op de Guide) worden geacht zelfs de meest onstuimige downhillers tot stilstand te brengen.

Sram Code RSC

Op papier zou de Sram Code RSC 15% meer remkracht bieden dan de Guide. Het DOT 5.1-volume verhoogt met 30% om een constante werking te bieden. De reach van de remhendel kan ingesteld worden zonder de hulp van gereedschap, net zoals het bijtpunt op de remschijf.

De SwingLink en Lever Pivot Bearings technologieën zijn ontwikkeld om een directe reactiviteit te bieden. Het gewicht bedraagt 443 gram.

Sram Code R

De Sram Code R is de kleine broer van de RSC en ze beschikken over een eenvoudigere constructie dan de RSC, maar ze winnen wel evenveel aan remkracht. Ook deze remset is voorzien van het Bleeding Edge-systeem om het ontluchten van de remmen te vergemakkelijken. En ook de reach kan ingesteld worden zonder de hulp van gereedschap.

De officiële prijs van de Code RSC bedraagt 270 euro per rem en 170 euro voor de Code R. De remmen zullen in mei op de markt verschijnen.

Sram Level TLM

Sram presenteerde verder ook nog de Level TLM-remmen. Ook deze remmen zijn geïnspireerd op de technologie van de Guide en ze beschikken over twee zuigers van 21 millimeter die een plaats vinden in een remklauw uit één stuk. Het gewicht van deze rem bedraagt 356 gram en de adviesprijs is 190 euro per stuk (Direct Mount en remschijf van 160 millimeter).

DoorJan Geys