Stages gaat samenwerking aan met Giant voor Dash 200 fietscomputer

Techniek
14 April 2022 — Juul van Loon

Garmin en Wahoo zijn de meest gangbare namen in de wereld van de fietscomputers. Dat Stages, het bedrijf van de crank-powermeters met een prima prijs-kwaliteitverhouding, al een tijdje een eigen computer in het assortiment heeft is minder bekend: de Dash. De derde generatie kreeg een volledige update en Stages heeft daarvoor de handen ineengeslagen met Giant. De splinternieuwe Dash M200 en L200 zullen worden gebruikt door de profs van BikeExchange-Jayco, maar zijn ook prima inzetbaar op de mountain- en gravelbike. 

Een van de belangrijkste vereisten aan een fietscomputer is voor ons bikers het goed kunnen narijden van een trail, in een bosrijke omgeving en met een ietwat beperkte hersencapaciteit. Die hebben we immers nodig voor het houden van snelheid en kiezen van de juiste lijnen. Om dat mogelijk te maken ontwikkelden Stages en Giant een helder full-color beeldscherm en specifieke fietskaarten met duidelijke kleurcodering van wegen, fietsroutes, paden en trails. ‘Points of interest’ – handig als je behoefte hebt aan een pauze of pechhulp – worden aangegeven. Om het volgen van een route nog makkelijker te maken is er, zoals bij de meeste GPS-apparaten, turn-by-turn-navigatie mogelijk en krijg je audiowaarschuwingen als je de mist ingaat.

Het scherm van de M200 heeft een diameter van 2,2 inch (5,6cm), de L200 is met 2,7 inch (6,9cm) iets groter. De batterijduur is minimaal 10 uur (maximale stand) en maximaal 18 uur (energiebesparend) en voor beide apparaten gelijk, net als de opslagcapaciteit van 16GB. Ze zijn water- en stofbestendig met een IP57-beoordeling. Bediening gaat met behulp van vijf knoppen, die volgens de ontwikkelaars ook goed te gebruiken zijn met handschoenen aan.

Het grootste verschil tussen de twee 200-modellen is dus het formaat en dat vertaalt zich ook naar een verschil in aantal gegevensvelden. Op de M200 zie je er maximaal tien tegelijk, op de L200 zijn dat er veertien. De Dash genereert deze schermen automatisch op basis van aangesloten sensoren, maar uiteraard kun je ook zelf je voorkeuren instellen. Daarvoor kun je gebruik maken van de Stages Cycling App en alle datavarianten die je maar kunt wensen, inclusief – het kan ook niet anders bij Stages – uitgebreide vermogensmeting. De app maakt ook koppeling met apps als komoot mogelijk. Gegevensoverdracht gaat via bluetooth, Wifi en ANT+.

De Dash-fietscomputer monteer je met het van Garmin bekende kwartslag-systeem op de mount op je fiets. Wil je er een aanschaffen, dan doe je dat voor een adviesprijs van 279,95 (M) en 329,95 (L) euro. Meer informatie vind je op www.giant-bicycles.com/nl/dash.

Foto’s copyright Stages/Giant