Stan's NoTubes DART: een innovatieve reparatiekit voor tubeless banden

Techniek
8 October 2019 — Jan Geys

Het Amerikaanse Stan’s NoTubes, gekend voor zijn tubeless velgen en anti-lek vloeistof, komt met iets nieuws op de proppen, de DART. Deze innovatieve reparatiekit voor tubeless banden werkt iets uitgebreider dan de traditionele pluggen.

Anders dan de pluggen die we tot hiertoe gezien hebben, bestaat de werking van de DART (Dual Action Repair for Tubeless) uit twee dingen. De punt van het systeem kreeg een speciale behandeling waardoor de sealant van het merk in de band sneller zal reageren om het gat te dichten. Terwijl je een plug in de band duwt, stoppen de rubberen ‘weerhaken’ het gat aan de buitenkant dicht, op dat moment versnelt de chemische reactie tussen de punt en de vloeistof het dichten van het gat door aan de binnenkant van de band een stop te vormen.

Volgens Stan’s NoTubes is het systeem heel eenvoudig in gebruik en door de binding met de vloeistof ook heel betrouwbaar, wat het risico op afscheuren van de plug verkleint. Stan’s geeft nog mee dat de DART ook geschikt is voor gravelbanden en racebanden, want de rubberen pluggen slijten op natuurlijke wijze af op het loopvlak.

Het gebruikte materiaal bestaat uit een plastic handvat en een carbon houder voor de DART-plug. Op die houder passen twee pluggen (één aan elke kant). Het totaalgewicht bedraagt 15 gram. Een doorschijnende plastic dop (zodat je kan zien dat je een DART bij je hebt) beschermt de pluggen tegen vuil van buitenaf.

De adviesprijs van de DART, inclusief twee pluggen die klaar zijn voor gebruik, bedraagt 25 dollar en het systeem zou vanaf eind oktober beschikbaar moeten zijn. Er zijn ook kits verkrijgbaar met vijf reservepluggen om de DART nadien bij te vullen, deze kits kosten 20 dollar.

Meer info op notubes.com