Stoneman komt naar België

Door Jan Geys -

  • Natuur

Stoneman komt naar België

Een tiental jaar geleden kwam toenmalig marathonrenner Roland Stauder met een variant van een Alpencross, de Stoneman Dolomiti. Het concept is eenvoudig: op je eigen ritme bedwing je een vast uitgepijlde route in het hooggebergte, en dat in 1, 2 of 3 dagen. Vanaf de zomer 2020 kan je ook in België terecht voor de Stoneman Arduenna.

Ondertussen is er ook een Stoneman in Duitsland (Miriquidi), Oostenrijk (Taurista) en Zwitserland (Glaciara, waarvan je hier ons verslag kunt lezen: www.vojomag.nl/ontdekking-stoneman-glaciara-een-onwaarschijnlijk-knappe-zwitserse-rit). Ze hebben met elkaar gemeen dat ze de technische trails en hoogtemeters niet uit de weg gaan.

In 2020 komt daar nog een nieuwe Stoneman bij, iets dichter bij huis dit keer. De Belgische Oostkantons krijgen immers de eer om het concept in de Benelux uit te bouwen. En de toeristische dienst van de Oostkantons haalde daar de grote middelen voor boven, want het budget bedraagt maar liefst 221.248 euro. Het project wordt verder ondersteund door heel wat hotels en herbergen in de regio. Het parkoers is van de hand van Dany Heck en is 178 kilometer lang met 3250 hoogtemeters. Daarin mag je de typische landschappen van de Oostkantons verwachten: denk aan uitgestrekte bossen, rivieren, het plateau van de Hoge Venen, singletracks, …

Voor vertrek kan je voor 29 tot 69 euro een Starter Pack aanschaffen met daarin een T-shirt, fietstrui, trofee, … Elk jaar tussen begin mei en eind september wagen ongeveer 20.000 mountainbikers zich aan een Stoneman in Italië, Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. In de Oostkantons hoopt men natuurlijk dit cijfer stevig aan te dikken met de nieuwe Stoneman Arduenna. Het parkoers zou tegen de zomer van 2020 klaar moeten zijn. Van zodra het parkoers opengesteld wordt, zal Vojo er als de kippen bij zijn om zich in het avontuur te storten. Je mag later dit jaar dan ook een uitgebreide reportage van ons verwachten over de Stoneman Arduenna.

Foto’s: © Stoneman_Arduenna_c_r_stauder

DoorJan Geys