Stormachtige rit zet Absa Cape Epic op zijn kop!

Door Jan Geys -

  • Sport

Stormachtige rit zet Absa Cape Epic op zijn kop!

Het zag er gisteren zo goed uit voor de leidersteams bij de mannen en de vrouwen in de Absa Cape Epic. Georg Egger en Lukas Baum grepen eindelijk het geel en Amy Wakefield en Candice Lill stonden zeer comfortabel in het oranje. Een dag later werd het cliché dat de prijzen pas aan de eindmeet worden uitgedeeld, echter pijnlijk waarheid. Het noodlot sloeg genadeloos toe voor de klassementsleiders in beide categorieën en het verdict aan de meet was bikkelhard.

Photo by Dom Barnardt / Cape Epic

Het begon nochtans goed en Georg Egger en Lukas Baum reageerden gevat door samen met Christopher Blevins en Matthew Beers afstand te nemen van hun dichtste rivalen voor het geel. Na 41 kilometer koers, de rit was 78 kilometer lang, kwamen beide teams gezamenlijk door aan het checkpoint met een voorsprong van meer dan 3 minuten op Schurter en Frischknecht. Maar amper had men het checkpoint de rug toegekeerd of daar stond de pechduivel hen op te wachten.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

En die koos Lukas Baum als slachtoffer. Er draaide iets in de derailleur van de Duitser die rechtsomkeer moest maken naar het checkpoint waar de nodige reserveonderdelen voorhanden waren. De derailleur werd verwisseld terwijl de minuten verstreken. Hoe groot de schade was, werd duidelijk bij het volgende tussenpunt, na 54 kilometer. Plots lagen Baum en Egger 11 minuten achter op Beers en Blevins en meer dan 8 minuten op Schurter en Frischknecht.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

En die verschillen zouden aan de finish amper kleiner zijn. Beers en Blevins wonnen hun vijfde rit, maar het geel verhuisde opnieuw naar de schouders van Schurter en Frischknecht, die als tweede finishten op meer dan 4 minuten van de winnaars. Het team Bulls Maverick met ‘oude krijger’ Alban Lakata en Axel Roudil-Cortinat verraste met een derde plaats in de rit.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Geletruidragers Georg Egger en Lukas Baum gaven uiteindelijk 11’08” toe op de winnaars van de dag. Daardoor zakken ze in de tussenstand terug tot de derde plaats op vijf en een halve minuut van de nieuwe leiders Schurter en Frischknecht. Al wordt het nog ongemeen spannend op de slotdag om het gele kleinood veilig naar de haven te brengen, want Beers en Blevins volgen op slechts anderhalve minuut.

Wout Alleman en Fabian Rabensteiner lijken hun plaatsje gevonden te hebben en eindigden opnieuw als zesde. In de tussenstand bezetten ze nog steeds de vierde plaats. Hans Becking en José Dias werden 13de, Lennart van Houwelingen en Wim de Bruin 20ste.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Nog meer drama bij de vrouwen waar het verdict zowaar nog harder was dan bij de mannen. Aan kilometerpaal 31 was er nog geen vuiltje aan de (grijsgrauwe) lucht voor Amy Wakefield en Candice Lill, die in het gezelschap verkeerden van hun dichtste belagers Kim Le Court en Vera Looser. Van de derde podiumkandidaten, Katerina Nash en Sofia Gomez Villafane, was dan al geen spoor meer.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Maar ook hier had de pechduivel het gemunt op de nummers 1 van het klassement. Wakefield reed haar wiel stuk, probeerde tegen beter weten in haar lekke band te herstellen met een binnenband, maar moest uiteindelijk toch de handdoek in de ring gooien en op een lekke band verder. De lijdensweg op wegen vol modder duurde vier kilometer lang. Aan het tussenpunt na 41 kilometer bedroeg het verschil met Le Court en Looser maar liefst 20 minuten!

Photo by Dom Barnardt / Cape Epic

Aan de finish zou dat verschil nog oplopen tot bijna het dubbele! Daarmee valt de droom van Wakefield en Lill (de voorbije drie edities eindigde Lill telkens als tweede) om als eerste Zuid-Afrikaanse team sinds 2007 én voor het eerst in hun carrière de Cape Epic te winnen, in duizenden stukken aan diggelen.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Waar verliezers zijn, zijn ook winnaars en vandaag zijn dat Kim Le Court en Vera Looser. Met nog één rit te gaan voeren ze het klassement aan met 25 minuten op Lill en Wakefield en 27 minuten op Gomez en Nash.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Minder dramatisch ging het eraan toe in de andere categorieën. Zowel bij de Mixed, Masters, Grand Masters, Great Grand Masters als Masters Women gingen de ritzeges naar de leiders in de tussenstand. Dit zijn in volgorde Alice Pirard en Ibon Zugasti, Karl Platt en Tomas Misser, Bart Brentjens en Abraao Azevedo, Renée Vallée en Alain Broglia en Jennie Stenerhag en Esther Suss.

Photo by Dom Barnardt / Cape Epic

Slagen Lukas Baum en Georg Egger erin om net als vorig jaar – toen ze in de slotrit bijna 6 minuten wisten goed te maken – toch nog het laken naar zich toe te trekken? Volg het zondag vanaf 7u30 ’s morgens via de livestream.

Uitslag etappe 6 Absa Cape Epic 2023: www.epic-series.com

DoorJan Geys