Supercup XC La Nucía 2024: de wereldkampioenen zijn aan het nieuwe seizoen begonnen!

Door Jan Geys -

  • Sport

Supercup XC La Nucía 2024: de wereldkampioenen zijn aan het nieuwe seizoen begonnen!

De Shimano Super Cup Massi opende dit weekend het seizoen in het Spaanse La Nucía. Enkele van de beste renners ter wereld hadden dit weekend uitgekozen voor hun eerste wedstrijdkilometers op de MTB, zoals de regerende wereldkampioenen Pauline Ferrand-Prévot en Tom Pidcock. Dit is de uitslag:

Het is bijna een traditie geworden dat elk jaar in februari veel renners naar Spanje trekken om voor het eerst hun benen te testen voordat ze aan de laatste fase van de voorbereiding beginnen. La Nucía, Chelva, Banyoles, … allemaal wedstrijden die door hun deelnemersveld soms wat weg hebben van een mini-wereldbekermanche.

Dit weekend in La Nucía was dat nog niet helemaal het geval, maar er stonden toch enkele belangrijke namen aan de start, zoals Pauline Ferrand-Prévot, Anne Terpstra, Savilia Blunk en Caroline Bohé bij de vrouwen of Tom Pidcock, Sam Gaze, David Valero, Sebastian Fini en Maxime Marotte bij de mannen.

Omdat het nog twee maanden duurt voor we de eerste wereldbekermanche krijgen, zullen we niet te veel conclusies trekken uit deze eerste resultaten van het seizoen.

Bij de vrouwen ging de overwinning – op haar verjaardag nota bene – naar Pauline Ferrand-Prévot (Ineos Grenadiers). De wereldkampioene die wint, wat is er normaler? PFP had 45 seconden voorsprong op de Zwitserse Nicole Koller (Ghost Factory Racing) die vorig jaar een mooie progressie liet zien met een eerste top tien in de wereldbeker. Toch was haar prestatie de meest opmerkelijke van afgelopen weekend.

Achter haar eindigden twee vaste klanten uit de voorste regionen: Savilia Blunk (USA, Decathlon Ford Racing Team) werd 3de en Anne Terpstra (NLD, Ghost Factory Racing) 4de. Zij werden op hun beurt gevolgd door Caroline Bohé (DEN, Ghost Factory Racing) en Greta Seiwald (ITA, Decathlon Ford Racing Team).

De Amerikaanse Sofia Waite (BH Coloma Team), die 9de werd in de scratch, was de beste bij de U23. In die categorie reed de Nederlandse Julia van der Meulen (NLD, Stappenbelt Specialized Racing) naar de 4de plaats (13de in de scratch). De Belgische Alice Pirard (Multitask Industries) eindigde op de 14de plaats in de scratch en als 10de bij de elites.

Bij de mannen hoopten we op een strijd tussen Sam Gaze (NZL, Alpecin Deceuninck) en wereldkampioen Tom Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers), maar door een fout van de Nieuw-Zeelander kon de Brit een kloofje slaan zonder zelfs maar aan te hoeven vallen. Uiteindelijk was het, net als bij vrouwen, de wereldkampioen die won!

Achter Sam Gaze reed David Valero (ESP, BH Coloma Team) naar de 3de plaats. Sebastian Fini (DEN, Lapierre Mavic Unity) en David Campos (ESP, Orbea Factory Team) maakten de top vijf compleet.

Bij de beloften ging de zege naar de Belg Jarne Vandersteen (BEL, Now Cycling Team), die in de scratch als 12de eindigde. De Nederlander Kas van Geest (NLD, Stappenbelt Specialized Racing) werd 9de bij de U23 en 24ste in de scratch.

Volledige uitslag: supercupmtb.com/en/results/

HERO Abu Dhabi Hudayriyat Island 

Dit weekend vond ook de eerste editie plaats van de HERO Abu Dhabi Hudayriyat Island, een XC-wedstrijd die, zoals de naam al doet vermoeden, in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten werd betwist. Rebecca Henderson (AUS, Primaflor Mondraker Racing Team) won er bij de vrouwen voor Noëlle Buri (SUI, Lapierre Mavic Unity) en Martina Berta (ITA, Santa Cruz RockShox Pro Team). Ben Oliver (AUS, Denver Disruptors) was de sterkste bij de mannen voor Thomas Litscher (SUI, Lapierre Mavic Unity) en David List (GER, Lexware Mountainbike Team). Ook Peter Sagan was er aanwezig, maar eindigde er ver van de voorste gelederen. De Slovaak werd 24ste op een achterstand van ruim 5 minuten.

Foto’s copyright Shimano SuperCup Massi

DoorJan Geys