Tankwa Trek: Frans Claes domineert bij de solo's!

14 February 2017 — Jan Geys

Waar in Europa het wedstrijdseizoen met mondjesmaat uit de startblokken begint te schieten, is het in Zuid-Afrika volop zomer en dus ook hoogseizoen voor de plaatselijke mountainbikers. Ook heel wat Europese renners maken daarvan gebruik om zich ginder te gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen. Afgelopen week stond er in de omgeving van Ceres de Tankwa Trek op het programma. De Belg Frans Claes kwam, zag en overwon bij de solo’s. Een korte terugblik:


De driedaagse Tankwa Trek speelt zich af op ongeveer twee uurtjes rijden van Kaapstad en kan zowel in duo als solo gereden worden. Leuvenaar Frans Claes ging er zich voorbereiden op de Cape Epic, die in maart op het programma staat en die hij samen met Sébastien Carabin zal afwerken, en overheerste in zijn categorie door er alle ritten te winnen. In de eindstand ging hij de Zuid-Afrikanen Dylan Rebello en Charl-Pierre Esterhuyse vooraf.


Bij de duo’s stond er weer maar eens geen maat op de perfect geoliede machine van het Bulls-team. De Duitser Karl Platt en de Zwitser Urs Huber werden voor de tweede opeenvolgende keer eindwinnaar van de Tankwa Trek.


“Vandaag was een rare situatie”, aldus Platt. “Samen met drie andere teams reden we aan de leiding, maar niemand wilde het werk opknappen. Wij moesten niet werken, want wij hadden het geel. En dan kwam er een grote groep terug uit de achtergrond. We beslisten dan toch maar om te rijden, maar Urs en ik spraken af dat als we het werk zouden doen, we ook voor de overwinning zouden gaan. We haalden de sloophamer boven en genoten van de laatste twintig kilometer die over singletracks verliepen. Het is super om de wedstrijd opnieuw te winnen nadat we in 2016 al de besten waren. We lijken dan ook klaar voor de Cape Epic.”

De Zwitserse legende Christoph Sauser moest dan weer alleen verder nadat zijn teammaat Samuel Gaze ziek werd in de eerste etappe. Ze eindigden die eerste etappe nog wel op de negende plaats, maar de Nieuw-Zeelander kwam niet meer aan de start van de tweede etappe, waardoor Sauser alleen verder moest.

Geef mijn fiets terug!


Ook bij de dames werd de wedstrijd overheerst door één duo. De Zwitserse Esther Süss reed samen met de Zweedse Jennie Stenerhag van start tot finish aan de leiding en ze mochten dan ook oververdiend de roze leiderstrui mee naar huis nemen.

Auwch!

Afspraak binnenkort hier bij VojoMag voor meer Afrikaanse avonturen!

Foto’s copyright Tankwa Trek/www.oakpics.com