Team Merida Wallonie wil jongeren naar de top begeleiden!

Door Jan Geys -

  • Sport

Team Merida Wallonie wil jongeren naar de top begeleiden!

Het is ondertussen al zeven jaar geleden dat Team Merida-Wallonie het levenslicht zag met als doel de beste Waalse renners de mogelijkheid te geven om zich te meten met de beste renners van deze wereld. Sindsdien zijn de ambities geëvolueerd, wat nog maar eens bleek tijdens de teamvoorstelling van de rangen voor 2019.

Teammanager Brice Scholtes kwam tijdens de ploegvoorstelling terug op het succesvolle voorbije seizoen waarin hij maar liefst vijf van zijn zes renners geselecteerd zag worden voor de wereldkampioenschappen MTB. En we mogen uiteraard de vijfde plaats van Pierre de Froidmont niet vergeten in de eerste wereldbekermanche bij de U23, een prestatie die hij door mechanische pech (we denken vooral aan zijn lekke band in Vallnord waar een podium binnen bereik lag) niet meer kon herhalen.

Het team is sinds het verdwijnen van het internationale fabrieksteam het enige officiële team dat nog ondersteund wordt door Merida. Daarnaast kunnen ze ook nog rekenen op de steun van onder meer Hutchinson, Fox, Galfer, Black Bearings en Weleda.

Ook in 2019 bestaat het team uit zes renners, maar door het verdwijnen van Alice Pirard kwam er wel een nieuw gezicht bij. We zetten het zestal even op een rij.

Sébastien Carabin

Sébastien Carabin is op zijn dertigste nog steeds de kopman van Team Merida-Wallonie. In 2018 stond hij een tijdje aan de kant door een operatie aan de knie. Daarnaast ging hij ook voltijds aan het werk nadat zijn contract bij Adeps (de Waalse tegenhanger van Sport Vlaanderen) afliep. Op het einde van het seizoen mikte hij volop op de XCM-discipline en met succes. Zo eindigde hij als derde in de Roc Marathon en won hij La Tramun, beiden een wedstrijd van de UCI Marathon World Series. Ook dit jaar zijn MTB-marathons als de Roc Marathon en de Grand Raid zijn hoofddoel. Maar hij heeft ook al aangekondigd dat hij zal deelnemen aan de X-Terra Belgium, waar hij als uitstekend loper meteen een grote kanshebber is voor de zege. Misschien ligt er in die discipline een tweede carrière in het verschiet?

Florian Trigo

De Fransman Florian Trigo is de nieuwkomer bij Merida-Wallonie. Geen Belg dus, al woont hij op slechts enkele kilometers van de Belgische grens. Hij hoopt het komende seizoen vooral progressie te maken op mondiaal niveau zodat hij in de wereldbekers een betere startpositie kan verwerven.

Pierre de Froidmont

Pierre de Froidmont bewees het afgelopen seizoen dat hij tot de besten ter wereld behoort bij de beloften. Hij deed dat met onder meer een vijfde plaats in de World Cup MTB van Stellenbosch. De Froidmont combineert zijn sport met zijn studies en kijkt positief terug op het voorbije seizoen. Hij heeft veel geleerd, ook van de mindere momenten, en hoopt daar volop van te kunnen profiteren in 2019. Ook De Froidmont droomt stilletjes van een deelname aan de Olympische Spelen, misschien al van Tokio 2020 of anders toch zeker van Parijs 2024. En om die droom na te jagen kreeg hij nog meer goed nieuws, want De Froidmont kreeg wel een contract van Adeps.

Emeline Detilleux

Emeline Detilleux domineerde bij de jongeren en rijdt sinds 2018 rond bij de beloften. Dat eerste jaar bleek vooral een grote leerschool te zijn. Haar doel in 2019: weer een stapje hoger zetten.

Arne Janssens

Mononucleose hield Arne Janssens in 2017 aan de kant, maar in 2018 kon hij opnieuw met de zege aanknopen bij de junioren. En als kers op de taart mocht hij ook deelnemen aan de wereldkampioenschappen in Lenzerheide. Dit jaar maakt hij de overstap naar de beloften.

Clément Horny

Clément Horny wordt door velen beschouwd als de meest talentvolle renner van zijn generatie. Ook hij maakt dit jaar de overstap naar de beloften.

De grote afspraken

Het seizoen van Merida-Wallonie gaat half februari van start met enkele meerdaagsen in Griekenland en Cyprus. Het merendeel van het team zal van start gaan in alle wereldbekers XC, terwijl Sébastien Carabin mikt op de Marathon World Series en MTB Stage Races.

Je kan het team volgen via Facebook en Instagram.

DoorJan Geys