Testevent Tokio 2020: Neff en Schurter op de afspraak

Sport
7 October 2019 — Jan Geys

Naar goede gewoonte organiseert het IOC in een pre-olympisch jaar verschillende testevents waarin de atleten de kans krijgen om een parkoers voor de eerste keer te verkennen, het materiaal ter plaatse te testen of de nodige kennis op te doen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de komende Olympische Spelen. Dit weekend was het tijd voor de xc-wedstrijd met als uitblinkers de Zwitserse delegatie. Een teken aan de wand voor Tokio 2020?

De xc-wedstrijd zal plaatsvinden in Izu, in de prefectuur Shiuzoka, ongeveer twee uurtjes ten zuid-westen van Tokio. Het grotendeels artificieel aangelegde circuit lijkt de goedkeuring gekregen te hebben van het merendeel van de renners, met dank aan de vele indrukwekkende technische passages. Door de vele steile beklimmingen zal de wedstrijd ook op fysiek vlak een zware dobber worden.

Bij de vrouwen haalde de Zwitserse Jolanda Neff het voor haar landgenote Sina Frei. Ook Anne Terpstra zal zeker en vast tevreden huiswaarts keren, zij werd derde.

Minder goed verging het Pauline Ferrand-Prévot. De wereldkampioene kwam ten val en brak daarbij haar neus. De tweede Nederlandse aan de start, Anne Tauber, eindigde als 18de. Githa Michiels was de enige Belgische die naar Tokio afreisde, zij werd 25ste. Kate Courtney en Jenny Rissveds reisden ook af naar Japan maar namen niet deel aan het testevent, zij kwamen beiden reeds op training ten val.

Bij de mannen haalde Nino Schurter het in de sprint van de Fransman Victor Koretzky. De Italiaan Luca Braidot werd derde. Belgisch kampioen Jens Schuermans eindigde als 16de. Milan Vader (26ste) en David Nordemann (29ste) waren de Nederlandse vertegenwoordigers in Tokio.

Meer info op readysteady.tokyo2020.org