The Pioneer Nieuw-Zeeland: een vooruitblik op de nieuwste hit op het mtb-meerdaagse front!

Sport
23 November 2018 — Jan Geys

The Pioneer maakt sinds dit jaar deel uit van de Ironman-groep, waartoe ook de Cape Epic behoort. Sébastien Carabin trok naar het zuidelijk halfrond waar hij voor de gelegenheid, naast het najagen van een goed klassement, ook in de pen zal kruipen voor Vojo. Hij profiteerde van de relatieve rust voor de wedstrijd om een praatje te maken met Danielle Sherman, de organisatrice van The Pioneer.

Sébastien: Danielle, hoe ben je op het idee gekomen om deze wedstrijd te organiseren?

Danielle: We zagen dat de populariteit van MTB stage races wereldwijd steeds maar toenam en in deze regio lagen er nog grote opportuniteiten voor het grijpen. De natuur is hier ontzettend mooi en het terrein is uniek. We hebben het geluk dat we hier zeer gastvrij werden ontvangen voor de wedstrijd, maar de toegang tot de privélanden is strikt voorbehouden voor de wedstrijd. En uiteraard was het ook een geweldige uitdaging om The Pioneer op poten te zetten.

Wat is er zoal veranderd sinds de overname door Ironman?

In 2018 vonden er twee grote veranderingen plaats. Ten eerste hebben we de wedstrijd naar een andere datum verplaatst. Vroeger stonden we in februari geprogrammeerd, maar we merkten dat die datum moeilijk lag voor renners uit het noordelijk halfrond. Voor hen betekende dit een voorbereiding in winterse omstandigheden en dan zijn er ook nog eens de eindejaarsfeesten waar we vlak achter kwamen. Allemaal niet echt ideaal om veel renners aan te trekken. Daarnaast hebben we ook gesleuteld aan het parkoers. Het parkoers is zodanig uitgestippeld dat we nog beter de trails uit de omgeving kunnen benutten.

Waarom werd de wedstrijd ingekort?

Voor zowel de profrenners als de amateurs is het steeds minder evident om voor langere tijd weg te zijn van de familie thuis of om zich vrij te maken op het werk. Door de wedstrijd met een dag in te korten, komen we hierin tegemoet aan de deelnemers. En het blijkt een goede beslissing, want in vergelijking met vorig jaar is het aantal deelnemers verdubbeld.

Wat hebben jullie geleerd van de vorige edities en hoe uit zich dat in het parkoers?

We kregen steeds de vraag om meer singletracks in het parkoers op te nemen. En dat hebben we met succes gedaan, want het parkoers van 2018 telt maar liefst 40% meer singletracks.

Waarom kiezen jullie voor het duoformaat en niet voor een individuele wedstrijd?

The Pioneer wil vooral dat de vriendschap en de once-in-a-lifetime ervaring voorop staan, en dat past beter bij het duoformaat. Daarnaast is het ook veiliger voor de deelnemers.

Is het de bedoeling om in de toekomst andere oorden op te zoeken met de wedstrijd?

Nee, The Pioneer blijft ook in de toekomst hier in de zuidelijke Alpen van Nieuw-Zeeland.

Werd de wedstrijd in de eerste plaats gecreëerd om Nieuw-Zeeland wereldwijd wat meer in the picture te zetten en het sportieve aspect van het land te promoten?

Zeker, Nieuw-Zeeland wordt door velen op deze planeet toch beschouwd als het centrum voor de outdoorliefhebber. De promotie van onze geweldige trails moet bijdragen aan het toerisme in Nieuw-Zeeland.

Welke troeven kunnen jullie op tafel leggen om meer Europeanen naar Nieuw-Zeeland te lokken en om er deel te nemen aan The Pioneer? 

Het avontuurlijke karakter van deze trip is uiteraard de grootste troef. Het parkoers maakt gebruik van de mooiste trails uit de omgeving en speciaal voor de wedstrijd hebben we ook toegang gekregen om heel wat privéland te doorkruisen. Daardoor kunnen de deelnemers echt unieke en grandioze landschappen ontdekken. Tot slot is er nog de hartelijke verwelkoming van de lokale bevolking die er een onvergetelijke ervaring van moet maken.

Wat is het verschil met de Cape Epic?

Het is hier qua infrastructuur allemaal wat minder groots en we willen vooral het avontuurlijke karakter behouden. The Pioneer is geen UCI-wedstrijd en doordat het inschrijfgeld wat lager ligt ook niet enkel voorbehouden voor een exclusief clubje. 

Wat moet een Eruopeaan die komt deelnemen aan The Pioneer zeker doen in Nieuw-Zeeland alvorens naar huis terug te keren?

Het zou zonde zijn dat je onze hoofdstad, Wellington, niet bezoekt! Het Zuidereiland heeft een prachtig berglandschap bestrooid met meren, gletsjers en wandelpaden. En ook op het water valt er veel te beleven. Neem bijvoorbeeld een boot om walvissen en dolfijnen te spotten. Een must!

Eindigen doen we met een woordje van de managing director van Ironman Oceanië, Dave Beech:

We denken dat The Pioneer in de toekomst een topevenement zal worden in Nieuw-Zeeland waarbij de deelnemers de mooiste paden van ons mooie land voor de wielen krijgen. Dit zal niet enkel meer buitenlandse deelnemers aantrekken, maar ook meer Nieuw-Zeelanders die toch van een dosis avontuur houden. Er is een elitecategorie, maar de wedstrijd blijft toegankelijk voor iedereen. De sfeer ‘s avonds in het kamp moet de pijn van de dag doen vergeten, zodat je enkel nog de goede herinneringen overhoudt die voor eeuwig in je geheugen gegrift zullen blijven!

Meer info op https://www.thepioneer.co.nz