Tom Pidcock wint World Cup Nove Mesto na heuse thriller

Door Jan Geys -

  • Sport

Tom Pidcock wint World Cup Nove Mesto na heuse thriller

In zijn hoofd zou Tom Pidcock net als vorige week in Albstadt met ruime voorsprong naar de meet gereden zijn, maar de World Cup XCO in Nove Mesto bewees nog maar eens dat de omstandigheden beslissen over hoe een wedstrijd uitdraait. Een lekke band van Nino Schurter was het begin van een heuse thriller die in een sprint met twee tot zijn climax zou komen. Daarin trok Pidcock nipt het laken naar zich toe!

In een snelle wedstrijd vormde er zich in schuifjes een kopgroep van vijf bestaande uit Tom Pidcock, Nino Schurter, Alan Hatherly, Vlad Dascalu en Mathias Flückiger die als laatste wist aan te sluiten. We zijn op dat moment nog niet halfweg en het is een gretige Nino Schurter die, in tegenstelling tot de voorbije wedstrijden waarin hij eerder een afwachtende rol aannam, vooraan het (hoge) tempo bepaalt.

Schurter schuwt de risico’s niet en vliegt over het circuit waar hij al zes keer wist te winnen (vijf wereldbekers en een WK), maar het is de negenvoudige wereldkampioen himself die daarvoor afgestraft wordt met een lekke band. Een zeldzaam gebeuren doorheen de loopbaan van de Zwitser. Met meer dan een minuut achterstand begint hij in het wiel van Belgisch kampioen Jens Schuermans aan wat een onmogelijke opdracht lijkt.

De vier overblijvers vooraan weten na het wegvallen van Schurter even niet goed wat doen en niemand durft of kan de handschoen opnemen, ook Pidcock niet die er vorige week in Albstadt toch bovenuit stak. Het tempo lijkt te stokken en terwijl Anton Cooper bij het ingaan van de voorlaatste ronde weer vooraan komt aansluiten, rolt Nino Schurter in zijn jacht op de punten intussen de ene na de andere achtervolger op om als zesde diezelfde voorlaatste ronde aan te vatten.

Het verschil is op dat moment teruggebracht naar 18 seconden, kan het podium dan toch nog? Maar het wordt nog spannender, want een ronde verder tikt de klok slechts drie seconden weg waarna Schurter in de eerste bocht weer zijn plaats vooraan komt opeisen. Een inspanning van welgeteld 28 minuten!

Maar heeft hij nog genoeg in de tank om ook de kopgroep zijn wil op te leggen? De laatste beklimming is echter de inspanning te veel. Wanneer Vlad Dascalu aanzet, moet Schurter een gaatje laten. Ook Pidcock moet alle zeilen bijzetten om het wiel van de Roemeen binnen schootsafstand te houden.

Met een verschil van tien meter duiken beide kemphanen de laatste afdaling in, waarna in een bloedstollende sprint Pidcock de stilvallende Dascalu op de valreep kan remonteren. Voor Pidcock is het zijn tweede zege op rij, maar ook zijn tweede zege in Nove Mesto nadat hij hier vorig jaar ook al de beste was. Toen was dat voor een leeg stadion en dus maakte de Brit dit jaar voor het eerst kennis met het ‘classy’ Tsjechische publiek.

Voor Vlad Dascalu werd het een nieuwe ereplaats, waarna Nino Schurter knap derde werd. In de sprint om de vierde plaats veroverde Anton Cooper de scalp van Alan Hatherly en Mathias Flückiger. Titouan Carod, Andri Frischknecht, Luca Schwarzbauer en Vital Albin maakten de top tien volledig.

Met Pierre de Froidmont (13de) en Jens Schuermans (16de) eindigden er twee Belgen in de top twintig. Daan Soete deed met zijn 31ste plaats nog wat beter dan in Albstadt; David Nordemann werd 42ste, Erno McCrae 79ste.

Uitslag World Cup XCO Nove Mesto 2022 mannen:

1- Tom Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers), 1:21:19

2- Vlad Dascalu (ROU, Trek Factory Racing), + 0:01

3- Nino Schurter (SUI, Scott-Sram MTB Racing Team), + 0:30

4- Anton Cooper (NZL, Trek Factory Racing), + 0:33

5- Alan Hatherly (RSA, Cannondale Factory Racing), + 0:33

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/nome_xco_me_results_y.pdf”]

Pidcock en Dascalu naderen op Schurter

Nino Schurter ziet in het algemeen klassement van de wereldbeker Tom Pidcock naderen tot op 132 punten, maar omdat deze laatste niet alle wereldbekers op zijn programma heeft staan zal de Zwitser vooral Vlad Dascalu (op 172 punten) in de gaten moeten houden. Knap van de Roemeen die in de shorttrack van Petrópolis door een gebroken ketting niet in de punten viel.

Tussenstand World Cup XCO 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/nome_xco_me_standings.pdf”]

Meer over de wereldbeker XCC en XCO hier https://www.vojomag.nl/?s=world+cup

Morgen zijn we er uiteraard weer met onze ondertussen traditionele fotospecial!

DoorJan Geys