Trail Tales | Aflevering 2: De mijnen en smederijen van Gunnerside Gill

Natuur
11 June 2021 — Jan Geys

Door niet verder te kijken dan onze fiets en de techniek, vergeten we vaak andere verhalen die ook onze sport maken tot wat mountainbiken vandaag is. Dat is het doel van de serie Trail Tales, die er kwam op initiatief van Orbea: verhalen vertellen die deel uitmaken van de cultuur en de geschiedenis van de MTB. In vijf afleveringen brengt deze serie een ode aan diegenen die hun steentje hebben bijgedragen aan onze sport.

De tweede aflevering neemt ons mee naar het Britse Yorkshire en meer bepaald Gunnerside Gill, waar de paden de geschiedenis vertellen van generaties mijnwerkers.

De paden in deze streek lopen langs oude loodmijnen waarvan het bestaan teruggaat tot de Romeinse tijd en die hun hoogtepunt bereikten in de 18de en 19de eeuw. De mens heeft dit landschap gesmeed, maar vandaag doet het geluid van onze fietsen deze nu slaperige landschappen ontwaken.

Het Trail Tales-team ontmoette er Stephen Calvert, die net als 6 generaties van zijn voorouders als dorpssmid actief is. De smederij is sinds 1795 weinig veranderd, maar de bezoekers des te meer en hij deelt de geschiedenis van deze plek en zijn paden graag met de mountainbikers die langs zijn deur glippen.

Trail Tales Episode 2 | Lead By Generations

Vergeet niet om de ondertiteling op YouTube te activeren!

Neem zeker ook een kijkje op de bijhorende website https://experience.orbea.com/en/trail-tales. Zij die zich op deze website registreren, krijgen de volgende episodes in avant-première te zien.