Trail Tales | Aflevering 3: De outlaws

Door Jan Geys -

  • Natuur

Trail Tales | Aflevering 3: De outlaws

Door niet verder te kijken dan onze fiets en de techniek, vergeten we vaak andere verhalen die ook onze sport maken tot wat mountainbiken vandaag is. Dat is het doel van de serie Trail Tales, die er kwam op initiatief van Orbea: verhalen vertellen die deel uitmaken van de cultuur en de geschiedenis van de MTB. In vijf afleveringen brengt deze serie een ode aan diegenen die hun steentje hebben bijgedragen aan onze sport. Voor deze derde episode verlaten we Europa en trekken we naar het Canadese British Columbia om er te kijken hoe de mountainbikers er zich verenigen in de NSMBA. 

Vergeet niet om de ondertiteling op YouTube te activeren!

Midden jaren 80 trokken de eerste mountainbikers de bossen rond het Canadese Vancouver in. De sport werd alsmaar groter en op het moment dat er hier en daar een verbod kwam om er nog langer te mountainbiken, werd de vereniging NSMBA (North Shore Mountain Bike Association) opgericht om de belangen van de mountainbikers te verdedigen.

 

 

Typisch voor de regio zijn de vele “North Shore”-passages waarvan de beelden de hele wereld zijn rondgegaan. Ook de constructies zelf zagen we de afgelopen decennia in steeds meer landen opduiken, maar vergeten wordt dat deze in Canada in eerste instantie verboden werden.

NSMBA werkt nauw samen met de verschillende eigenaars om de paden en de houten constructies te onderhouden en aan te leggen. Geoff Gulevich ging met enkele pioniers die aan de basis lagen, een praatje maken.

Neem zeker ook een kijkje op de bijhorende website https://experience.orbea.com/en/trail-tales. Zij die zich op deze website registreren, krijgen de volgende episodes in avant-première te zien.

DoorJan Geys