Trailmonkeys Funduro: een ontspannen seizoensopener

Sport
17 March 2022 — Olivier Maes

Op zondag 13 maart 2022 organiseerden de Trailmonkeys samen met G-Bikes de Trailmonkeys Funduro, het eerste enduro-evenement van het nieuwe seizoen, in het be-MINE mountainbikepark te Beringen. Dit evenement stond volledig in het teken van “fun”, er was geen tijdsregistratie zodat iedereen op een toegankelijke manier kon kennismaken met de discipline.

Zo’n 125 deelnemers stonden aan de start, gaande van personen die hun eerste kennismaking met enduro wilden maken tot de die-hard endurorijders die we kennen van de wedstrijden. De specials waren zo ontworpen dat er voor iedereen wel iets te vinden was, van toegankelijke trails met flow tot specials die meer technische uitdaging boden aan het meer gevorderde publiek.

Op het programma stonden 8 specials. Hiervoor werd gebruikt gemaakt van delen van de XC-parcours en de endurolijnen die speciaal voor deze dag verlengd werden. Doordat er in de laatste weken amper regen viel, lagen de trails er zeer droog en stoffig bij. Het was soms even zoeken naar voldoende tractie, hier en daar belandde er dan ook een rijder langs de trail.

Iedereen wist het aangename lenteweer te appreciëren waardoor er een ontspannen sfeer heerste.

Om de specials uitdagender en langer te maken, werden deze boven op de terril verlengd door de renners over de jump-lijnen te laten rijden. Er stond een stevige tegenwind waardoor er tussen elke jump hard bijgetrapt moest worden om over de volgende sprong te geraken.

De golvende crosscountry trails aan de achterkant van de terril zorgden voor een extra fysiek einde.

Overal langs de trails moedigden toeschouwers de renners aan. Er daagden ook vele nieuwsgierigen op. Het is dan ook niet elke dag dat je deze spectaculaire sport kan bekijken, en al helemaal niet in Vlaanderen!

Tijdens het volledige weekend was de Baskische fietsenfabrikant Orbea aanwezig met een heuse testvloot aan e-bikes. Gerry Seyen, de persoon achter de Funduro, kon het niet laten om zelf een special uit te proberen aan het stuur van een Orbea Rise.

Aan het aantal vrouwelijke deelneemsters zien we dat de sport bij iedereen aan populariteit wint. Kristien Nelen, die we kennen van haar talrijke podiumplaatsen in de Belgian Enduro Cup was ook van de partij.

Aton De Brauwer, een van de aanwezige Trailmonkeys die we kennen van zijn sterke prestaties tijdens het vorige seizoen, liet een goede indruk na. We zullen zeker nog van hem horen wanneer de wedstrijden echt van start gaan.

Wij kijken alvast uit naar een tweede editie en naar wat de rest van het seizoen nog in petto heeft.