Transalp 2017: Centurion-Vaude heerst

Door Jan Geys -

  • Sport

Transalp 2017: Centurion-Vaude heerst

Centurion-Vaude laat in de Transalp momenteel geen kruimel over voor de concurrentie. We zijn momenteel vier dagen ver in de doorsteek van de Alpen en evenveel keer stond er een team van Centurion-Vaude op het hoogste trapje van het podium.

Nadat Geismayr en Pernsteiner de eerste twee etappes voor hun rekening namen (lees hier het verslag van de openingsritten), was het gisteren en vandaag de beurt aan het backup team van Centurion-Vaude. Al kwamen de klassementsleiders Geismayr en Pernsteiner nog wel als eerste over de finish tijdens de derde rit.

Maar doordat ze het fietsverbod in een deel van het Fanes-natuurpark aan hun koersschoenen hadden gelapt, kregen ze later een straftijd van vijf minuten, net zoals nog enkele andere teams. Daardoor kregen hun ploegmaats Jochen Kass en Markus Kaufmann de ritzege in de schoot geworpen. Ook zagen ze hun voorsprong in het klassement plots slinken naar 1’49”.

Copyright Markus Gerber/Bike Transalp Challenge

In de vierde rit verlieten de renners via de Seiseralm de Dolomieten om koers te zetten naar de Kalterer See. Meteen het sein voor heel wat teams om de aanval te kiezen en de aanval die het er het meestbelovende uitzag was deze van het Colombiaans-Costaricaanse duo Luis Mejia en Joseph Chavarria (7C).

De laatste info die we aan de finish doorkregen, was dat dit duo een voorsprong had van één minuut en iedereen maakte zich dan ook al op om hen als winnaars van de dag te verwelkomen. Groot was dan ook de verrassing als plots de twee duo’s van Centurion-Vaude de laatste rechte lijn zagen indraaien.

Kass en Kaufmann kregen van hun kopmannen de ritzege in Kaltern am See cadeau, terwijl het duo van 7C 37″ later derde werd. In de stand behouden Geismayr en Pernsteiner de leiding met 1’49” voorsprong op de dagwinnaars. Kristian Hynek en Jeremiah Bishop (Topeak-Ergon-1) staan op drie, maar ze kijken al aan tegen een achterstand van 6’14”. Op de vierde plaats volgt Transalp-legende Karl Platt samen met zijn maatje Urs Huber (Bulls). Zij volgen op 14’39”.

De Nederlandse teams Habitat en MijnBad-Giant blijven het goed doen in deze Transalp. Rob van der Werf en Patrick van Leeuwen van Habitat doen wel haasje over met Bas Peters en Roel Verhoeven en staan voorlopig 13de in de tussenstand bij de mannen, net voor de jongens van MijnBad-Giant (respectievelijk 14de en 15de overall).

De Belgische teams Jonic 2.0 (Nicolas Bruwiere en Jurgen Scheerens) en Team Wildlife (Sander Lesage en Jelto Veroft) houden knap stand op de 20ste en 21ste plaats bij de mannen (25ste en 26ste overall). Het tweede team van MijnBad-Giant, bestaande uit Jan Weevers en Kelvin Bakx, staat nog net in de top 25 (31ste overall) en de Belgen Kristof Wijckmans en Tijs Huygen (Après-bikers) sluiten bij de mannen de top 30 af (38ste overall).

Bij de dames zagen we een vier op vier van de leidsters Esther Süss en Jennie Stenerhag, zij tellen ondertussen een ruime voorsprong van 1u08’53” op het Duits-Italiaanse duo Naima Madlen Diesner en Lorenza Menapace.

Bij de masters hebben Massimo Debertolis en Jaikel Dax (Wilier Force 7C) de leiding stevig in handen en daar vinden we het eerste Nederlandse team net buiten de top tien. Marcel Witte en Michael Breedt (M&M de Amstel) staan elfde (75ste overall), iets wat de Belgen Sven Goedefroo en Johan Petitjean (sons 4 mums) hen nadoen bij de grandmasters (90ste overall).

Copyright Markus Gerber/Bike Transalp Challenge

De vijfde rit gaat van Kaltern am See naar Trento en is 85 kilometer lang met een slordige 2600 hoogtemeters.

De volledige uitslag vind je hier: bike-transalp.de/en/results

DoorJan Geys