Transalp 2017: eindzege voor Geismayr en Pernsteiner!

Door Jan Geys -

  • Sport

Transalp 2017: eindzege voor Geismayr en Pernsteiner!

In de Transalp stond ook tijdens de slotdagen geen maat op de Oostenrijkers Daniel Geismayr en Hermann Pernsteiner, het duo van Centurion-Vaude werd in finishplaats Riva del Garda dan ook gevierd als de verdiende eindwinnaars. Bij de dames ging de eindzege naar het Zwitsers-Zweedse duo Esther Süss en Jennie Stenerhag.

Titelverdedigers Geismayr en Pernsteiner reden de perfecte race en mochten voor het tweede jaar op rij met de gele trui naar huis. Vooral bergop staken ze mijlenver boven de concurrentie uit en hun strategie volgde dan ook een eenvoudig principe, namelijk bergop meedogenloos uitpakken. Iets wat hen ook vier ritzeges opleverde.

Daniel Geismayr: “Het is een geweldig gevoel dat we erin geslaagd zijn om onze titel te verdedigen. Dit bewijst dat onze eerste eindzege geen toeval was en het geeft dan ook veel voldoening. We rijden nu drie jaar samen en we weten dan ook wat we moeten doen op specifieke momenten. Ook dat maakt ons sterker als team.”

Ploegmaats Jochen Käss en Markus Kaufmann maakten het succes van Centurion-Vaude tijdens deze Transalp compleet door de drie andere ritten, met goedkeuring van hun kopmannen, op hun naam te schrijven.

In de eindstand haalden Geismayr en Pernsteiner het met meer dan zes minuten voor hun ploegmaats Käss en Kaufmann. Op de derde plaats eindigde het eerste team van Topeak-Ergon, bestaande uit de Amerikaan Jeremiah Bishop en de Tsjech Kristian Hynek.

Het Habitat Mountainbike Team met Rob van der Werf en Patrick van Leeuwen kon in de slotdagen zijn twaalfde plaats vasthouden, iets wat Bas Peters en Roel Verhoeven van MijnBad-Giant ook deden met hun dertiende plaats bij de mannen (14de overall). De Belgen van Jonic 2.0 slaagden er wel nog in om enkele plaatsjes op te schuiven, Nicolas Bruwiere en Jorgen Scheerens eindigden als 18de (22ste overall).

Slechter verging het de Belgen Sander Lesage en Jelto Veroft van Team Wildlife, want de zieke Sander Lesage moest verstek geven voor de slotrit waardoor ze hun 21ste plaats in de eindstand in rook zagen opgaan. Die 21ste plaats werd nu ingenomen door het tweede team van MijnBad-Giant, een team bestaande uit Jan Weevers en Kelvin Bakx.

Bij de dames werd deze Transalp dan weer gedomineerd door Esther Süss en Jennie Stenerhag. Het duo won eerder dit jaar reeds de Cape Epic en voegt daar dus nu de Transalp aan toe. Voor de Zwitserse Süss is deze eindzege niet nieuw, want ze was eerder al de beste in 2005. Voor Stenerhag is het wel de eerste eindzege.

“Het is leuk om na twaalf jaar nog eens terug te komen naar de Transalp en eindwinnares te worden,” aldus de 43-jarige Esther Süss. “Al zou het leuk zijn als er in de toekomst meerdere sterke damesteams zouden deelnemen, maar ik vrees dat de lange en zware beklimmingen heel wat dames afschrikken.”

De 42-jarige Jennie Stenerhag voegt instemmend toe: “Ik heb nooit in mijn leven meer geklommen dan hier. Ik ben zeer moe, maar ook zeer blij.”

Bij de masters won ex-wereldkampioen XCM Massimo Debertolis samen met de Costaricaan Dax Jaikel. Eindwinnaar worden is sowieso een zeer straffe prestatie, maar voor Jaikel is dit nog extra straf omdat hij met een beenprothese rond rijdt. In de mixed-categorie ging de eindzege voor de tweede keer naar het Duitse duo Silke Ulrich en Sascha Schwindling. Bij de grand masters waren Thorsten Damm en Peter Vesel de besten.

De volledige uitslagen vind je hier: bike-transalp.de/en/results

Later zullen we nog uitgebreid terugkomen op deze 20ste editie van de Transalp!

DoorJan Geys