Transalp Challenge 2018: de route is gekend

Sport
29 November 2017 — Jan Geys

Zopas werd de route van de Transalp Challenge 2018 onthuld, iets waar heel wat bikers in de Benelux reikhalzend zullen naar uitgekeken hebben. Het Oostenrijkse Imst krijgt in 2018 de eer om als startplaats te fungeren, terwijl Arco het eindpunt zal zijn van de 21ste editie van de ondertussen legendarische doortocht door de Alpen.

De Transalp Challenge blijft bij vele mountainbikers uit de Benelux één van de populairste meerdaagse wedstrijden, wat natuurlijk zeer goed te begrijpen valt als we kijken naar de majestueuze landschappen waar de route elk jaar weer doorvoert. En ook 2018 zal daar geen uitzondering op vormen. Maar first things first, met de start in het Oostenrijkse Imst. De eerste etappe zal trouwens volledig op Oostenrijks grondgebied plaatsvinden, waarbij een groot deel van de rit over de bekende Via Claudia loopt. Finishplaats van die eerste etappe is Nauders.

In datzelfde Nauders gaat de volgende dag de koninginnenrit van start naar het Italiaanse Livigno, een koninginnenrit waarbij drie landen aangedaan worden. Via de Plamort en de Reschensee maken de deelnemers immers ook een ommetje door Zwitserland om via het geweldig mooie Val Mora Italië binnen te rijden.

Daar krijgen ze nog de Passo Alpisella voor de wielen voordat ze het gezellige Livigno binnenrijden. Livigno werd nooit eerder zo vroeg in de Transalp aangedaan waardoor de deelnemers nadien nog vijf dagen hebben om eindpunt Arco te bereiken.

Soms horen we wel eens de kritiek dat de Transalp Challenge technisch niet uitdagend genoeg is (de organisatie wil dan ook dat iedereen zijn gading vindt in de wedstrijd en dat een zo ruim mogelijk publiek in staat zou zijn om het einde te halen), maar het minste wat we kunnen zeggen is dat de organisatie in 2018 wel zijn best heeft gedaan om enkele pareltjes van trails in het parkoers op te nemen.

Zo zullen de deelnemers op de derde dag Livigno verlaten via de freeridepaden die zijn aangelegd op advies van Hans ‘No Way’ Rey. ‘The Original’ wordt alsmaar beter, vind je niet? Via Bormio (finish etappe drie) gaat het op de vierde dag over de alombekende Gavia naar Ponte di Legno. De Alta Via Camuna, een eenzaam bospad, leidt de volgende dag via de Passo di Tonale naar Val di Sole, bekend van de World Cup MTB.

De laatste twee dagen wachten er heel wat nieuwe paden op de deelnemers. Vanuit Val di Sole trekt men door het Chiesedal naar Arco. Als je de uitdaging zou aangaan dan heb je in eindpunt Arco 500 kilometer en 18000 hoogtemeters op de teller staan. Maar de onvergetelijke vergezichten op het netvlies zullen deze inspanningen snel doen vergeten.

Rittenschema Transalp Challenge 2018:

Rit 1: Imst – Nauders: 88,90 km / 2942 hm
Rit 2: Nauders – Livigno: 101,82 km / 3512 hm
Rit 3: Livigno – Bormio: 67,98 km / 2239 hm
Rit 4: Bormio – Ponte di Legno: 57,66 km / 2393 hm
Rit 5: Ponte di Legno – Val di Sole: 49,66 km / 1967 hm
Rit 6: Val di Sole – Valle del Chiese: 78,96 km / 2772 hm
Rit 7: Valle del Chiese – Arco: 58,56 km / 2179 hm

De inschrijvingen voor de Transalp Challenge 2018 openen stipt om 12u00 ‘s middags op 12 december 2017. Nog niet overtuigd? Misschien dat ons verslag van de Transalp Challenge 2017 of 2016 je alsnog over de streep kan trekken.

Meer info op bike-transalp.de

Foto’s copyright Transalp Challenge / Markus Greber