Transfernieuws | Vlad Dascalu tekent bij Trek Factory Racing

Sport
8 January 2022 — Jan Geys

De eerste grote transfer van dit jaar is een feit, de Roemeen Vlad Dascalu tekent immers bij het grote Trek Factory Racing om er samen met Anton Cooper en Riley Amos het mannelijke bastion te vormen naast ploeggenotes Jolanda Neff en Evie Richards.

Laat ons eerst even het geheugen opfrissen en de carrière van de 24-jarige Roemeen in een notendop beschrijven. Dascalu liet in 2018 voor het eerst internationaal van zich horen door bij de beloften de World Cup in Nove Mesto achter zijn naam te schrijven. Het volgende jaar was er helemaal geen houden meer aan en heerste Dascalu over de U23-categorie. Hij won vier World Cups, was de beste in het eindklassement en pakte ook nog de Europese en wereldtitel mee naar Roemenië.

Covid verpestte in 2020 zijn entree bij de elites, want Dascalu worstelde met de vele trainingsuren op de indoortrainer. Al kon hij 2020 met een 11de plaats op het WK positief afsluiten. In 2021 kwam de jonge Roemeen wel enkele keren in het nieuws en ook Tom Pidcock zal Vlad Dascula voor eeuwig dankbaar zijn. We leggen het even uit.

Voor aanvang van de laatste wedstrijd die zou meetellen om de landenranking op te maken voor deelname aan de Olympische Spelen, stonden Groot-Brittanië en dus Tom Pidcock er niet al te best voor. Winst van Pidcock in Nove Mesto zou niet volstaan om de droom in Tokio aanwezig te zijn waar te maken, men moest ook hopen dat Roemenië over Slovakije zou wippen in de landenranking. In dat geval zou het ticket dat Roemenië al op zak had (een van de vier tickets die werden uitgereikt na het WK bij de beloften in 2019) opschuiven naar een volgend land dat zonder olympisch ticket zat en het op dat beloftekampioenschap in 2019 het best deed. En dat was Groot-Brittannië met toen een 14de plaats voor Frazer Clacherty.

Pidcock deed in Nove Mesto wat hij moest doen, winnen, en Vlad Dascalu scoorde met zijn 17de plaats net voldoende punten om over Slovakije te wippen. De rest is geschiedenis. Pidcock won in de zomer ook olympisch goud en Dascalu zelf reed in Tokio een mooie wedstrijd die hij afsloot met een zevende plaats. De jonge Roemeen schakelde in de tweede jaarhelft nog een versnelling hoger en miste tijdens de wereldkampioenschappen in Val di Sole op een haar het podium, Dascalu werd vierde. Afsluiten deed hij met een knappe tweede plaats in de World Cup van Snowshoe, achter de verrassende winnaar Christopher Blevins.

Voor die goede prestaties wordt Dascalu nu beloond. De jonge Roemeen was bij Trek-Pirelli – een team dat zich overwegend op marathons richt – al verbonden aan het Amerikaanse fietsenmerk Trek, maar mag nu de overstap maken naar het grote fabrieksteam Trek Factory Racing dat deze winter de Fransman Stéphane Tempier liet gaan. Daar mag Dascalu verder aan zijn ontwikkeling werken naast Anton Cooper (ook nog steeds maar 27), de Amerikaan Riley Amos (U23), de Zwitserse Jolanda Neff en de Britse Evie Richards. Over de duur van het contract werd niets losgelaten.

Vlad Dascalu volgen kan via Facebook of Instagram.

Ook Trek Factory Racing zit op Instagram.