Trek Full Stache: dik gerief met Plus-banden

Door Jan Geys -

  • Techniek

Trek Full Stache: dik gerief met Plus-banden

Trek introduceert met de Full Stache een nieuwe full suspension. En de Amerikanen maakten voor deze nieuwkomer een niet-alledaagse keuze, want de Trek Full Stache is uitgerust met dikke 29 Plus-banden. Dit is wat we tot hiertoe over hem weten.

Het Amerikaanse Trek kunnen we moeilijk als een ‘exotisch’ merk bestempelen. Toch weerhoudt dit het merk niet om ook te investeren in niches, zoals hier met de Trek Full Stache 8, een full suspension met dikke 29×3.0-banden! Best gedurfd van Trek, want de 29+-hardtails zijn al dun gezaaid in de catalogi (van alle merken), laat staan de 29+-full suspensions …

Trek brengt de Full Stache onder bij de trailbikes en hij is bedoeld voor mensen met een gezonde honger naar spanning en avontuur. De Full Stache 8 heeft zowel vooraan als achteraan een veerweg van 130 millimeter.

Met deze Trek Full Stache 8 zet het merk de saga verder van de Stache, die te verkrijgen is als hardtail met of zonder verende voorvork. Ondanks de dikke banden is die Stache uitgerust met een ultrakorte liggende achtervork, een kunststukje dat mede mogelijk werd gemaakt door de verhoogde en speciaal gevormde liggende achtervork aan de kant van de aandrijving.

Ook deze aluminium Trek Full Stache is aan de rechterkant uitgerust met de verhoogde en speciaal gevormde achtervork, waardoor, mede door een goed geplaatst scharnierpunt, de achterkant zeer kort kon gehouden worden (427 of 430 millimeter) zonder dat de ketting een obstakel wordt. Het frame is uiteraard voorzien voor de Boost-standaard.

Deze korte liggende achtervork is eerder uitzonderlijk voor grote Plus-banden en nog meer op een full suspension. Voor de banden doet Trek een beroep op Bontrager XR4-banden uit eigen huis. Om maximaal van het Plus-formaat te kunnen genieten, raden we aan om deze tubeless ready te monteren en niet te hard op te pompen.

De Full Stache is ook voorzien van het”Active Braking Pivot” zodat de vering tijdens het remmen niet stugger wordt (https://www.trekbikes.com/nl/nl_NL/inside_trek/active_braking_pivot/).

En ook de details werden niet uit het oog verloren op deze nieuwkomer. Zo is de Full Stache uitgerust met een Knock Block zodat de vork niet tegen de schuine buis kan slaan. Iets meer naar onder zien we ook nog een geïntegreerde bescherming op de down tube om het frame te beschermen tegen losvliegend gesteente.

De Fox Performance Float Evol-demper is naast de drie klassieke posities ook uitgerust met de Trek RE:aktiv-technologie (https://www.trekbikes.com/nl/nl_NL/inside_trek/reaktiv/) waardoor de demper op de trails direct omschakelt van soepel naar stevig.

En tot slot is er nog de Mino Link om de geometrie van het frame licht aan te passen, een geometrie die iets agressiever wordt wanneer de Mino Link in de Low-positie staat.

De adviesprijs van de complete fiets bedraagt 3499 euro en daarvoor krijg je een Pike RL-voorvork, GX Eagle 12-speed aandrijving, SunRinglé-velgen en onderdelen van Bontrager (zoals een dropper post). Een los frame kost 1999 euro. Volgende maten zijn beschikbaar: M, L en XL (17,5″, 19,5″ en 21,5″).

Meer info op www.trekbikes.com

DoorJan Geys