Uitzendrechten World Cup MTB: Discovery vervangt Red Bull vanaf 2023

Door Jan Geys -

  • Sport

Uitzendrechten World Cup MTB: Discovery vervangt Red Bull vanaf 2023

De UCI heeft deze morgen aangekondigd dat Red Bull Media House vanaf 2023 niet langer zal instaan voor de uitzendingen van de wereldbeker MTB en dat het een nieuw partnerschap heeft afgesloten met Discovery Sports, en dat voor 8 (!) seizoenen. Dit is wat we al weten:

Na een samenwerking van meer dan 10 jaar zullen we dit jaar voor het laatst een World Cup MTB zien op de kanalen van de beroemde energiedrank, wat betekent dat er dus een einde komt aan de samenwerking tussen de UCI en Red Bull.Na een aanbesteding heeft de UCI zo’n tien dagen geleden het besluit genomen om de kandidatuur van Discovery Sports te accepteren voor de uitzending en promotie van de wereldbeker mountainbike, en dat van 2023 tot 2030!

De twee partijen gaan nu een onderhandelingsfase in om de contouren te bepalen van dit nieuwe partnerschap, waarover nog niets bekend is.Details zouden kort na de ondertekening van het contract worden bekendgemaakt.Discovery is een mastodont in de wereldwijde audiovisuele sector die met name eigenaar is van Eurosport, maar ook van GCN en GMBN nadat ze meerderheidsaandeelhouder van Play Sports zijn geworden.Het is daarom moeilijk in te schatten of de uitzendingen van de World Cup MTB in 2023 en verder, gratis zullen blijven …

Iets meer dan een jaar geleden, kwam de naam van Discovery al een eerste keer in beeld in het MTB-wereldje met de aankondiging dat het een partnerschap zou aangaan met de groep achter de Enduro World Series. Dat partnerschap moest een revolutie teweegbrengen in de verslaggeving van de EWS, een revolutie waarvan tot hiertoe op het terrein nog niets merkbaar is.

Het complete nieuwsbericht van de UCI:

Tijdens zijn recente bijeenkomst in het Zwitserse Montreux – van 10 tot 12 februari – heeft het Management Comité van de Union Cycliste Internationale (UCI) besloten om exclusieve onderhandelingen aan te gaan met Discovery Sports voor de organisatie en promotie van de UCI Mountain Bike World Cup voor de komende acht seizoenen, van 2023 tot 2030.

Het voorstel van Discovery Sports, dat geaccepteerd werd door de UCI in het kader van een aanbestedingsprocedure, omvat verschillende aspecten, zowel over de organisatie van de sportieve kant als over de commerciële aspecten en de productie en uitzending van de UCI Mountain Bike World Cup.

Verdere informatie over het concept dat Discovery Sports heeft ontwikkeld om de ontwikkeling van de discipline nog te versnellen, zal later worden gecommuniceerd, wanneer het contract wordt ondertekend dat beide partijen bindt.

De UCI wil Red Bull Media House bedanken, dat de voorbije tien jaar de producer en hoofdzender van de UCI Mountain Bike World Cup was en daarbij al haar expertise ten dienste stelde en het mogelijk heeft gemaakt om het publiek van de wedstrijdserie gedurende deze periode aanzienlijk te vergroten.

Discovery Sports zal contact opnemen met al de organisatoren van de World Cup MTB 2022, alsook met alle kandidaat organisatoren die hun interesse hebben laten blijken voor de wereldbeker MTB in 2023 en 2024.

In 2022 zullen alle wedstrijden van de UCI Mercedes-Benz World Cup MTB nog te volgen zijn via Red Bull TV (RBTV) en andere platformen die de wereldbeker MTB uitzenden.

DoorJan Geys