Ulloa en Richards zijn de verrassende winnaars van de eerste World Cup XCC 2020!

Door Jan Geys -

  • Sport

Ulloa en Richards zijn de verrassende winnaars van de eerste World Cup XCC 2020!

Het was na een turbulente coronaperiode koffiedik kijken wie eind september met goede benen aan het nieuwe (!) seizoen zou beginnen, maar weinigen die volgens ons de namen van de winnaars van de eerste World Cup XCC van het seizoen op hun tiercé hebben ingevuld, zoveel is zeker! Jose Gerardo Ulloa Arevalo en Evie Richards zorgden voor de verrassing van de dag! 

Renners werden dan ook al snel onherkenbaar door de dikke laag smurrie waaronder ze verstopt zaten.

Omstandigheden waarin niet iedereen zich thuis voelde. Met open mond van verbazing zagen we in de achterste gelederen ene … Nino Schurter moeizaam vechten tegen de omstandigheden. De wereldkampioen was ten val gekomen in de derde ronde en zou uiteindelijk 29ste worden, wat betekent dat hij donderdag op de vierde rij moet starten.

Het werd ook niet de dag van Henrique Avancini. De Braziliaan, toch een specialist in het genre, verloor op de BMX-jumps de controle over zijn fiets en kwam ten val. Avancini vocht terug en zou uiteindelijk nog 12de worden.

De grootste verrassing moest echter nog komen. De Fransman Victor Koretzky zette van ver de eindsprint aan, maar werd al snel voorbijgestoken door een beresterke Jose Gerardo Ulloa Arevalo. Een naam om te onthouden die van de Mexicaanse kampioen, vorig jaar ook al goed voor een achtste plaats in de World Cup XCO van Nove Mesto. We zagen hem in 2018 voor het eerst de neus aan het venster steken met een derde plaats in de World Cup U23 van Mont-Sainte-Anne.

Koretzky moest tevreden zijn met de tweede plaats, zijn landgenoot Maxime Marotte met de derde. Filippo Colombo werd op de vierde plaats de eerste Zwitser in de uitslag (ook van Lars Forster was vandaag geen spoor), de Oostenrijker Maximilian Brandl maakte de top vijf compleet.

Kersvers Nederlands kampioen Milan Vader was de enige deelnemer van de Lage Landen; Vader reed een attente race, maar werd uiteindelijk 13de.

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2020 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2020/09/nome_xcc_me_results.pdf”]

Evie Richards met een banddikte verschil

Evie Richards kennen we natuurlijk al wel langer. Ze domineerde samen met leeftijdsgenoten Courtney en Frei de U23-categorie en in het veldrijden liet ze de hele wereld al een keer een staaltje van haar kunnen zien toen ze in de winter van 2017-2018 de wereldbekermanche van Namen won.

Knieproblemen waren de belangrijkste oorzaak dat daar niet snel een vervolg op kwam, maar in haar eerste World Cup-wedstrijd bij de elites was het meteen raak. In een spannende zij aan zij sprint was de Britse een banddikte sneller dan de Française Pauline Ferrand-Prévot.

Op plaats drie eindigde nog een naam die niemand had zien aankomen. De amper 21-jairge Française Loana Lecomte, die onlangs haar nationale titel bij de beloften verlengde, sprintte in haar eerste wedstrijd bij de elites meteen naar het podium. De Zwitserse Sina Frei en de tijdens de wedstrijd met haar krachten woekerende Duitse Elisabeth Brandau maakten de top vijf compleet.

Anne Terpstra mag donderdag als achtste nog net op de eerste startrij aan de wedstrijd beginnen, Sophie von Berswordt doet dat als 15de vandaag vanop een rijtje verder.

Githa Michiels (25ste) en Anne Tauber (28ste) zullen al blij zijn dat ze zonder kleerscheuren over de finish zijn geraakt.

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2020 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2020/09/nome_xcc_we_results_y.pdf”]

Donderdag (!) is het opnieuw tijd voor actie, dan zijn we er weer met de eerste World Cup XCO van 2020!

Foto’s copyright Andreas Dobslaff / Vojomag

DoorJan Geys