Union RC, TC & GC: klikpedalen van Hope

Techniek
3 August 2021 — Jeffry Goethals

Het Engelse merk Hope, dat gespecialiseerd is in CNC-bewerking, heeft al vele jaren twee types prachtige platte pedalen in zijn catalogus. Het merk had zich echter nooit eerder gewaagd aan klikpedalen. Met het Union-gamma presenteert het nu niet één maar drie paar van deze pedalen, om zo rijders van alle disciplines tevreden te stellen. Hier volgt alle informatie:

RC dat staat voor Race Clip, TC voor Trail Clip en GC voor Gravity Clip, dit worden de 3 verschillende modellen klikpedalen bij Hope.

Alle modellen hebben dezelfde technische basis, namelijk een “dual clip”-mechanisme zoals bij de Shimano pedalen en hun afgeleiden of de HT. De as is gemaakt van titanium op de Union RC en van CR-Mo staal op de TC en GC (optie titanium as beschikbaar). Deze stalen as is identiek aan die van de F20 vlakke pedalen, evenals de 3 cartridge lagers en de norglide bush waarop hij draait. Hope heeft de afgelopen jaren zijn tijd genomen om de betrouwbaarheid van deze onderdelen te testen en te verbeteren. De Engelse fabrikant staat gekend voor de duurzaamheid van zijn producten. Bovendien is alles altijd volledig te herstellen en kan elk onderdeel vervangen worden.

Rond het klikmechanisme, gemaakt van roestvrij staal, en de as bevindt zich een kooi van verschillende grootte, afhankelijk van het model, gemaakt van bewerkt en geanodiseerd aluminium, het handelsmerk van Hope.

Er zijn twee soorten plaatjes beschikbaar: Number 4 (met 4° hoekvrijheid met een losmaakhoek van 12°) en Number 5 (5° hoekvrijheid met een losmaakhoek van 13°). Volgens Hope heeft de laatste bovendien een stevigere kracht nodig om los te komen en wordt daarom aanbevolen voor agressief rijden. Beide types laten een laterale speling toe van 2mm en zijn gemaakt van roestvrij staal.

Belangrijk is dat ze, ondanks hun gelijkenis op papier met Shimano schoenplaatjes, niet compatibel zijn met andere pedalen en vice versa. Het Hope systeem is specifiek en accepteert alleen Hope schoenplaatjes.

De Hope Union Race Clip zijn de meest minimalistische pedalen in het assortiment, en zijn duidelijk gericht op XC rijders die op zoek zijn naar gewichtsbesparing. Ze worden aangekondigd op 324g, wat ongeveer 15 gram meer is dan Shimano XTR’s, en zijn geprijsd op 185 euro. Ze zijn beschikbaar in 6 verschillende kleuren (zwart, rood, blauw, paars, oranje en zilver).

De Trail Clip is veelzijdiger, het platform is groter en heeft bovendien 4 pinnen per kant (in hoogte verstelbaar) om het contact met de schoen te verbeteren. Het gewicht is logischerwijze hoger (437g) maar de prijs is dezelfde als voor de Race Clip (185 euro), net als de aangeboden kleuren.

De Gravity Clip ten slotte is ontworpen voor de meest geëngageerde rijders met een breed platform (we hebben de afmetingen nog niet) en 7 pinnen per kant. Deze pinnen kunnen worden bedekt met zwarte verhogingen om een nog groter contactoppervlak tussen het pedaal en de schoen te bieden (zoals op bovenstaande foto), dit wel ten koste van de “grip” van de pinnen in de zool. Deze pedalen zijn ook nog steeds in 6 kleuren beschikbaar, maar zijn iets duurder (195 euro) en wegen ook iets meer (498g).

Wij ontvangen binnenkort alle drie de types pedalen en komen binnen een paar weken terug met een uitgebreid testverslag!

Meer informatie: www.hopetech.com