Update kalender World Cup MTB 2020 en WK XCO in Leogang!

Sport
15 May 2020 — Jan Geys

Is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel? Als het van de UCI afhangt wel. De Internationale Wielerbond heeft immers een nieuwe kalender bekendgemaakt voor de wereldbeker MTB van dit jaar en onthulde en passant ook een nieuwe locatie voor de wereldkampioenschappen MTB in 2020.

De coronacrisis eiste ook een zware tol in het mountainbiken. Sinds midden maart werden er geen wedstrijden meer georganiseerd en op dit moment weet niemand wanneer we eindelijk terug groen licht zullen krijgen. Ook de UCI weet dat niet, maar toch hoopt men dit jaar nog iets van het seizoen te redden. En dus werd er vandaag een nieuwe kalender onthuld, zij het wel onder voorbehoud dat de coronapandemie onder controle moet zijn. Als we begin september terug mogen reizen en grote evenementen mogen organiseren, opent het Zwitserse Lenzerheide de wereldbeker MTB 2020!

Dat is een kleine maand later dan de oorspronkelijke datum in augustus, en daar waar men in normale omstandigheden in Zwitserland enkel de XC-renners zou aan het werk zien, zijn nu ook de downhillers welkom in het skioord voor hun openingsmanche van de World Cup DH.

De volgende twee manches, Val di Sole en Les Gets, behouden hun oorspronkelijke datum en ontvangen net als Lenzerheide zowel de crosscountry-specialisten als de downhillers. Eind september is het dan de beurt aan het Tsjechische Nove Mesto. Niet één keer, maar twee keer! Jawel, je leest het goed, Nove Mesto organiseert dit jaar twee wereldbekermanches na elkaar. De downhillers krijgen zelfs twee keer de kans om zich te bewijzen op hetzelfde parkoers, eerst in het Sloveense Maribor en later ook nog in het Portugese Lousa.

Kalender World Cup Mountain Bike UCI Mercedes-Benz 2020:

5-6 september: Lenzerheide, Zwitserland (XCO/DHI)
12-13 september: Val di Sole, Italië (XCO/DHI)
19-20 september: Les Gets, Frankrijk (XCO/DHI)
29 september – 4 oktober: Nove Mesto na Morave, Tsjechië (XCO) 2 manches
15 oktober – 18 oktober: Maribor, Slovenië (DHI) 2 manches
29 oktober – 1 november: Lousa, Portugal (DHI) 2 manches

WK MTB in Leogang

Copyright Antonio Obregon, voor Vojomag

Na het terugtrekken van Albstadt zag het ernaar uit dat we dit jaar geen WK XCO zouden krijgen. Ook Mathieu van der Poel zag het somber in en heeft zijn pijlen ondertussen gericht op de vernieuwde wielerkalender en uitgestelde klassiekers. Het Oostenrijkse Leogang, waar in 2020 de wereldkampioenschappen downhill gepland stonden, heeft echter de reddende boei gegooid en zal nu ook het WK XCO organiseren, en dat van 5 tot 11 oktober.

Of dat Mathieu van der Poel over de streep zal trekken om alsnog voor een deelname aan het WK te kiezen, is nog maar de vraag, want dat weekend staan er ook twee wielerklassiekers op het programma: de Amstel Gold Race en Gent-Wevelgem. De wereldkampioenschappen eliminator (op 23 augustus in het Belgische Leuven) en marathon (op 24 en 25 oktober in het Turkse Sakaraya) blijven voorlopig behouden.

Het beloven alvast intense weken te worden, want zo liggen er tussen de start van de wereldbeker XCO en de dag van de wereldkampioenschappen XCO amper 5 weken!