Van der Poel wint première World Cup XCC Albstadt, Nino Schurter DNF!

Sport
18 May 2018 — Jan Geys

Suspens in de allereerste world cup shorttrack (XCC) uit de MTB-geschiedenis. Terwijl Mathieu van der Poel naar zijn eerste wereldbekersucces snelde, zag olympisch kampioen Nino Schurter zijn ergste nachtmerrie bewaarheid worden. DNF voor de Zwitser die zondag op de derde rij moet starten in de XC. Bij de vrouwen ging de eerste XCC-zege naar de Deense Annika Langvad.

Mathieu van der Poel liet het niet aan zijn hart komen dat hij eerder deze week een barstje opliep in zijn pols. Van begin tot eind draaide de jonge Nederlander mee in de voorste gelederen van het 40-koppige deelnemersveld. Naast hem wisselden de gezichten en aan het slot was het de Nieuw-Zeelandse leider in de world cup-serie, Sam Gaze, die Van der Poel nog het dichtst benaderde.

Een goede zaak dus voor Gaze en Van der Poel met het oog op de wereldbeker XC van zondag. Wereldkampioen Nino Schurter daarentegen mag beginnen wennen aan een voor hem ongewone situatie; achter zijn naam verscheen een DNF waardoor Schurter zondag op de derde startrij moet vertrekken. Dat moet lang geleden zijn.

De reden voor zijn DNF: problemen met zijn schakelsysteem waardoor hij er in de vijfde ronde de brui aan gaf. Ook in de wereldbekerstand doet Schurter een zeer slechte zaak, want tijdens de world cup XCC vallen er eveneens punten te verdienen voor het eindklassement, zij het wel maar de helft van de reguliere punten uit de XC-world cup.

Naast Mathieu van der Poel en Sam Gaze eindigde Mathias Flückiger als derde nog mee op het podium. Maxime Marotte en Lars Forster eindigden respectievelijk als vierde en vijfde. Bij de winnaars van de dag mogen we ook Lukas Flückiger (startnummer 31) en Marco-Aurelio Fontana (startnummer 39) rekenen. Zij eindigden als zevende en achtste en mogen zondag dus op de eerste startrij vertrekken.

Naast Nino Schurter behoort ook Anton Cooper tot de verliezers van de dag, de nummer zes van Stellenbosch eindigde pas 24ste en moet zondag enkele rijen achteruit op de startgrid. Naast Mathieu van der Poel deden er geen andere Belgen of Nederlanders mee aan de shorttrack.

Uitslag World Cup XCC Albstadt 2018 heren:

Download (PDF, 103KB)

Deense winst bij de vrouwen

Na eerder winst in de world cup MTB van Stellenbosch en de Cape Epic, mag Annika Langvad daar nu ook de zege in de world XCC in Albstadt aan toevoegen. De Deense ging in Duitsland een Zwitsers trio vooraf. Jolanda Neff sprintte zich nipt naar de tweede plaats, voor haar landgenotes Linda Indergand en Alessandra Keller. De Hongaarse Barbara Benko maakte de top vijf compleet.

Eerstejaars Kate Courtney deed een uitstekende zaak door van de 21ste startpositie op te schuiven naar de zesde plek aan de finish. De Amerikaanse mag daardoor zondag op de eerste startrij plaatsnemen ten nadele van de Française Pauline Ferrand-Prévot. De nummer twee van Stellenbosch werd pas 17de en wordt daarmee teruggewezen naar de derde startrij.

Ook de Nederlandse Anne Tauber moet een rijtje achteruit, al valt de ‘schade’ nog best mee. De nummer drie van Stellenbosch eindigde vandaag als tiende. Anne Terpstra (foto) is er na een lange inactiviteit, waardoor ze de eerste world cup in Stellenbosch moest missen, ook weer bij en finishte als 21ste. De Belgische Githa Michiels kon niet echt profiteren van de XCC om enkele plaatsen op te schuiven, zij moest tevreden zijn met de 28ste plaats.

Uitslag World Cup XCC Albstadt 2018 vrouwen:

Download (PDF, 104KB)