Vlad Dascalu 17 maanden geschorst wegens drie gemiste dopingcontroles

Door Jan Geys -

  • Sport

Vlad Dascalu 17 maanden geschorst wegens drie gemiste dopingcontroles

Vlak voor de eerste Europese manche van de World Cup XC 2024, die dit weekend in Nove Mesto wordt gehouden, heeft de UCI een persbericht gepubliceerd waarin een schorsing van 17 maanden wordt aangekondigd voor de Roemeen Vlad Dascalu wegens een overtreding van de antidopingregels. 

Vlad Dascalu – Chelva 2024

De 26-jarige Vlad Dascalu is een vaste waarde in de World Cup XC. In 2019 werd hij wereldkampioen bij de U23 en vorig jaar reed hij naar zijn eerste Europese titel bij de elites. Op de Olympische Spelen van Tokio werd hij zevende en hij was verzekerd van zijn selectie voor de Olympische Spelen van Parijs die deze zomer plaatsvinden. Maar daar kan hij nu een streep doortrekken vermits het Anti-Doping Tribunaal van de UCI hem zojuist een schorsing van 17 maanden heeft opgelegd wegens het overtreden van de antidopingregels.

De reden? Vlad Dascalu slaagde er in een periode van twaalf maanden drie keer niet in om aan zijn verblijfsgegevens te voldoen. Hij is dus op geen enkele stof positief getest en zijn recente prestaties brengen niets verdachts aan het licht, maar beroepsrenners zijn wel verplicht hun verblijfplaats op te geven om voortdurend gemonitord te kunnen worden, ook buiten wedstrijdverband.

Vlad Dascalu – Nove Mesto 2023

Het niet naleven van de verplichtingen over de whereabouts is een ernstige overtreding van de antidopingregels die volgens de teksten “ernstig het vermoeden doet rijzen dat de renner probeerde zichzelf onbeschikbaar te maken voor een dopingtest.” Dit misdrijf kan worden bestraft met een schorsing van maximaal twee jaar, met een mogelijke verkorting afhankelijk van de omstandigheden, zoals hier het geval is (17 maanden).

Was Dascalu gewoon verstrooid? Probeerde de Roemeen moedwillig de controles te omzeilen? De teamrijder van Trek Factory Racing – Pirelli heeft op dit moment nog geen commentaar gegeven en hij heeft een maand de tijd om in beroep te gaan bij het Court of Arbitration for Sport (CAS). Hoe dan ook valt het moeilijk te begrijpen hoe een profrenner die lid is van een van de grootste teams ter wereld, zijn verplichtingen qua locatie niet kan nakomen.

Dit is het volledige persbericht van de UCI:

“De Internationale Wielerunie (UCI) deelt mee dat het UCI Anti-Doping Tribunaal een beslissing heeft genomen tegen de Roemeense renner Vlad Dascalu.

Het Tribunaal achtte laatstgenoemde schuldig aan een overtreding van de antidopingregels (het niet nakomen van de whereabouts van een renner) vanwege het begaan van drie overtredingen binnen een periode van twaalf maanden en legde een schorsing op van zeventien maanden.

In overeenstemming met de Wereldantidopingcode en het UCI Antidopingreglement begint de schorsing op de dag van kennisgeving van de beslissing, d.w.z. 21 mei 2024, en blijft van kracht tot 20 oktober 2025.

Bovendien zal de beslissing, in overeenstemming met het Reglement voor de procesvoering van het Tribunaal, op de website van de UCI worden gepubliceerd. Tegen de beslissing kan binnen een maand beroep worden aangetekend bij het Court of Arbitration for Sport (CAS).”

Van zodra de renner in kwestie of zijn team meer informatie geeft, zullen we een update geven over de situatie.

DoorJan Geys