(Update) Voorbeschouwing: All Mountain Challenge Anhée

Sport
12 March 2018 — Jan Geys

(Update) Zopas kregen we het jammerlijke nieuws dat de organisatie op het laatste nippertje beslist heeft om de All Mountain Challenge in het Belgische Anhée te annuleren.

Een Belgische organisator nam onlangs van het Franse Wildtrack het concept van de All Mountain Challenge over waarbij de deelnemers op de eerste dag een enduro afwerken en de dag nadien de mouwen mogen opstropen in een XC-achtervolging. Door deze overname krijgt de All Mountain Challenge een internationaler tintje, want eind maart staat in het Belgische Anhée de eerste wedstrijd gepland. En dit mag je van die wedstrijd verwachten:

In 2017 telde de All Mountain Challenge twee wedstrijden in Frankrijk, te weten in Saillans en Millau. Door de overname zal de All Mountain Challenge nu voor het eerst in twee landen georganiseerd worden. Het Franse Millau blijft op de kalender staan, maar het is het Belgische Anhée, een dorpje vlak bij het gekende Dinant, dat de openingswedstrijd mag verwelkomen. We volgden in het spoor van parcoursbouwer Justin Legros die speciaal voor ons een stukje van het parkoers onthult.

Anhée is niet meteen het meest gekende dorpje van België, maar Maredsous (denk maar aan het abdijbier en de abdijkaas) klinkt al veel bekender in de oren. Het is dus in deze toeristische Waalse regio dat de eerste wedstrijd van de All Mountain Challenge zal gereden worden.

Het concept is nog steeds hetzelfde, namelijk een tweedaagse waarin de deelnemers op zaterdag een enduro voor de wielen krijgen en op een zondag een crosscountry. De format van de enduro verandert niet (gechronometreerde specials en verbindingen zonder chrono) maar bij de xc-wedstrijd is de formule wel lichtjes anders. Het gaat hier namelijk niet om een wedstrijd met een massastart, maar wel om een achtervolgingswedstrijd. De startvolgorde hangt af van de resultaten van de enduro de dag voordien waarbij door middel van een coëfficiënt het exacte tijdsverschil wordt berekend waarmee de verschillende deelnemers de start zullen nemen. Concreet betekent dit dat de renner die de snelste tijd realiseerde tijdens de endurowedstrijd als eerste van start gaat in de XC-wedstrijd. Naargelang de tijdsverschillen van de dag voordien en de toegepaste coëfficiënt vertrekt de volgende renner dan x-aantal seconden later, enz. De eerste die aan het einde van de xc-wedstrijd over de meet rijdt, is de grote winnaar van het weekend.

Je materiaal- en fietskeuze wordt ook zeer belangrijk in de All Mountain Challenge omdat je beide wedstrijden met hetzelfde materiaal moet afwerken. Zowel het frame, de vork als de wielen zullen een label krijgen. Banden wisselen mag wel. Wordt het een lichte endurofiets, een snelle XC-bike of toch maar die perfecte trail/all-mountain bike … aan jou de keuze.

En hoe zit het met het parkoers? De enduro is 40 kilometer lang en telt 1250 positieve hoogtemeters. Er staan zes korte en nerveuze specials op het programma met een gemiddelde lengte tussen de 800 en 1200 meter. Justin, onze gids van de dag, is al maanden bezig met het aanleggen van de specials die hij geheim zal houden tot de dag van de wedstrijd. Maar wat we al te zien kregen, zag er veelbelovend uit: rotsen, wortels, haarspeldbochten, steile helingen, … Het is allemaal aanwezig.

De XC-wedstrijd wordt gereden op een lus van 25 kilometer met 700 positieve hoogtemeters. Daar moet je nog wel een verbinding van vijf kilometer bijtellen naar de startplaats. Aan de hand van het hoogteprofiel dat we te zien kregen, kunnen we zeggen dat er in het begin van de lus een lange afdaling te wachten staat, gevolgd door een opeenvolging van beklimmingen en afdalingen. En je hoeft niet bang te zijn dat deze wedstrijd vooral over brede boswegen zal voeren, wij reden tijdens onze verkenning vooral over singletracks.

Tot slot staat deze wedstrijd ook open voor e-bikes, die in een apart klassement zullen worden ondergebracht.

Kalender Mondraker All Mountain Challenge 2018:

#1: Anhée (België) – 24 & 25 maart 2018
#2: Millau (Frankrijk) – 21 & 22 april 2018

Info en inschrijvingen: http://all-mountainchallenge.com