Voorbeschouwing Alpentour Trophy 2019: in vier dagen langs de mooiste plekken van Schladming

Sport
10 March 2019 — Jan Geys

Wie nog op zoek is naar een korte MTB-meerdaagse om aan deel te nemen, moet eens een kijkje nemen bij de Alpentour Trophy. In standplaats Schladming wachten er vier ritten op de bikers, de zuivere berglucht en een prachtig bergmassief krijg je er gratis en voor niks bovenop.

Foto copyright Gilbert Romane

Voor de historie van de Alpentour Trophy moeten we terug naar een jaar voor de eeuwwisseling, 1999 dus, toen de Oostenrijker Gerhard Schönbacher (lees hier het interview dat we onlangs met hem hadden even na) na de Australische Crocodile Trophy in zijn thuisland een tweede MTB-meerdaagse in het leven riep, de Alpentour Trophy.

Foto copyright Tourist office Schladming/Raimund Griesser

Tijdens de eerste tien edities trok de Alpentour Trophy zoals in de Ronde van Frankrijk nog van etappestad naar etappestad door de hele Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Sinds 2009 kiest de Alpentour Trophy echter voor een andere formule en wel met slechts één vaste standplaats, Schladming.

Foto copyright Sportograf

Een ommezwaai die de deelnemers wat meer rust moest bezorgen, want hiermee kwam er een einde aan het dagelijkse gesleur met bagage allerhande. Hierdoor kan alle energie gestoken worden in het hoofddoel waarvoor bikers uit alle uithoeken van de wereld naar de Alpentour Trophy afzakken, namelijk het mountainbiken zelf.

Foto copyright Gilbert Romane

En om te mountainbiken is er in Schladming keuze genoeg aan mogelijkheden. In vier etappes wordt dan ook het beste van de regio bovengehaald. En dat mag je op meerdere vlakken letterlijk nemen. De mountainbikepaden zijn om van te smullen. Soms technisch, maar toch doenbaar voor iedereen. Cadeau zul je het echter niet krijgen, want twee van de vier ritten flirten met 3000 positieve hoogtemeters.

Foto copyright Sportograf

Bij dat afzien krijg je er wel het magnifieke landschap en de zuivere berglucht gratis en voor niks bij. Denk aan paden langs kristalheldere bergmeren, klaterende rivieren en torenhoge rotsmassieven die naast je opduiken, het passeert er allemaal de revue. Namen als Dachstein en Giglachseen zul je na afloop nooit meer vergeten.

Foto copyright Gilbert Romane

Om op krachten te komen mag je je ’s avonds verwachten aan een uitgebreid buffet die de huldiging en briefing voor de volgende rit voorafgaat.

Foto copyright Sportograf

Voor diegenen die het voelen kriebelen, geven we nog even mee dat het inschrijvingsbedrag 364 euro bedraagt tot en met 14 mei 2019; vanaf 15 mei wordt dit 390 euro. Inschrijven kan solo (UCI of amateurs) of met teams van twee. Laat ons wel even verduidelijken dat in dit bedrag geen overnachtingen zitten, net zomin als het transport van en naar je woonplaats. De Alpentour Trophy vindt plaats van 6 tot 9 juni 2019.

Wie meer info wil kan terecht op https://alpen-tour.at

Foto copyright Sportograf

We geven tot slot nog het rittenschema mee van de Alpentour Trophy 2019:

6/6/2019: Rit 1: Ramsau am Dachstein: 70 km / 3100 hm
7/6/2019: Rit 2: Hochwurzen Giglachseen: 61 km / 2800 hm
8/6/2019: Rit 3: Hauser Kaibling: 53 km / 2200 hm
9/6/2019: Rit 4: Schafalm Planai: 14 km / 1300 hm (individuele klimtijdrit)

Ons verslag van de editie 2017 vind je hier: www.vojomag.nl/alpentour-trophy