Voorbeschouwing: Andalucia Bike Race 2018

Sport
17 November 2017 — Jan Geys

Ben je nog op zoek naar de ideale voorbereidingswedstrijd op het nieuwe MTB-seizoen of wil je in het voorjaar gewoon het grillige weer in onze contreien ontvluchten? Dan is de Andalucia Bike Race misschien iets voor jou. Deze zesdaagse gaat in 2018 van start op 25 februari en eindigt op 2 maart, een periode waarin de gemiddelde temperatuur in Zuid-Spanje al flirt met de twintig graden. Het ideale klimaat dus om je seizoen te starten en we zochten voor je uit wat je er zoal kan verwachten.

Wanneer de Andalucia Bike Race (ABR) zich in februari 2018 op gang trekt, dan is dat voor de achtste keer in zijn geschiedenis. De grootste wijziging aan het wedstrijdformat vond in 2017 plaats, want sindsdien gaat de ABR als een individuele wedstrijd door het leven en niet langer als een duowedstrijd. Een kleinere wijziging was het lichtjes inkorten van de wedstrijd, zodat de ABR een haalbare kaart zou zijn voor zoveel mogelijk enthousiastelingen. Hen wacht een uitdaging van net iets meer dan 400 kilometer en een kleine 10000 hoogtemeters. En om het de deelnemers helemaal naar hun zin te maken, kiest men in Andalusië niet voor de organisatorische rompslomp van etappes in lijn, maar wel voor lussen waarbij start en finish steeds in dezelfde stad plaatsvinden.

Als ‘Grand Départ’ voor de Andalucia Bike Race 2018 werd gekozen voor het stadje Linares, in de Andalusische provincie Jaén. De 46 kilometer lange openingsrit kan je zowel kort als lang bestempelen, het is maar hoe je het bekijkt, want voor het derde jaar op rij krijgen de deelnemers op de openingsdag namelijk een individuele tijdrit voor de kiezen. Deze tijdrit voert grotendeels over makkelijke en leuke singletracks door het mijngebied rond Linares en ook met de hoogtemeters valt het vandaag nog wel mee; het zijn er 635 om precies te zijn.

Waar dag één bedoeld is om het lichaam terug te laten wennen aan de race modus en om de startposities voor de volgende dag te bepalen, wordt het op dag twee al een tikkeltje serieuzer. We zitten nog steeds in het mijngebied rond Linares, waarrond een gloednieuwe etappe werd uitgetekend. Qua afstand en hoogtemeters is deze etappe niet echt onoverkomelijk: 69,4 kilometer en 1285 hoogtemeters staan er vandaag op het menu.

Op dag drie verhuist het peloton naar het stadje Andújar, een veertigtal kilometer ten westen van Linares. Deze etappe is daarmee de verbinding tussen de provincies Jaén en Córdoba, waar de laatste drie etappes zullen plaatsvinden. Waar het de eerste twee dagen constant op en af gaat, is het decor vandaag al helemaal anders. De eerste 25 kilometer kunnen we nog vlak noemen, maar dan worden bijna al de hoogtemeters van de dag gebald in twee stevige beklimmingen. De eerste voert naar La Centenera to Virgen de la Cabeza, wat verderop gevolgd door de steilere klim naar Madroño. Tussenin wacht een bochtige afdaling en eindigen doe je vandaag via de Camino Viejo. Het klassement zou na afloop van deze etappe al wel eens in een eerste plooi kunnen vallen. O ja, nog even meegeven dat deze derde etappe welgeteld 63,4 kilometer lang is.

Dat klassement zou op de vierde dag wel eens stevig door elkaar geschud kunnen worden. We zitten ondertussen in de bekende stad Córdoba en er wordt de deelnemers op deze Día de Andalucía (Dag van Andalusië) geen rust gegund, want zij krijgen vandaag de koninginnenrit voor de wielen. Met maar liefst 92,3 kilometer en 2363 hoogtemeters zal iedereen die ambities koestert voor het eindklassement vandaag dan ook zijn of haar troeven op tafel moeten leggen. Eén troost, behalve veel klimwerk staat er vandaag ook de langste downhill van deze ABR op het programma.

Hopelijk is iedereen op de vijfde dag voldoende hersteld van al de voorbije inspanningen, want met een slordige 70 kilometer en 1932 hoogtemeters kan je de voorlaatste rit bezwaarlijk een ‘walk in the park’ noemen. Gestart wordt er in het iets meer dan 3000 zielen tellende dorpje Villaviciosa de Córdoba en je mag je vandaag verwachten aan heel wat typische Andalusische vergezichten. Olijfbomen dus! We zijn benieuwd of je de tel zal kunnen bijhouden. De favorieten kunnen alvast de tweede helft van de etappe aanstippen, vooral de zware klim naar Los Mirabuenos zou wel eens beslissend kunnen zijn.

De slotdag brengt de deelnemers terug naar Córdoba, waar een aaneenschakeling van prachtige singletracks wacht. Onderweg zullen namen als La Canchuela, Trasierra, Las Jaras en Conejeras als muziek in de oren klinken. Hopelijk rest er na afloop van deze slotrit dan ook nog wat energie over om ‘s avonds het sfeervolle Córdoba in te duiken als perfecte afsluiter van een mooie zesdaagse. 

Moest je zelf aan dit avontuur willen deelnemen, weet dan dat de inschrijvingen ondertussen geopend zijn. Tot 13 december 2017 betaal je nog 390 euro voor deze inschrijving, nadien wordt dit 450 euro. Houd er wel rekening mee dat daar nog de kosten voor de overnachtingen bijkomen. Deze laatste kan je ofwel zelf boeken, ofwel via de organisatie.

Meer info vind je op www.andaluciabikerace.com

Foto’s copyright Andalucía Bike Race