Voorbeschouwing Rally di Romagna MTB: nieuwe locatie, zelfde Italiaanse flair

Door Jan Geys -

  • Sport

Voorbeschouwing Rally di Romagna MTB: nieuwe locatie, zelfde Italiaanse flair

Doordat de editie van 2023 door noodweer boven Italië letterlijk in het water viel en geannuleerd werd, vindt in mei 2024 met een jaartje uitstel dan toch de 13de editie plaats van de Rally di Romagna MTB. Hopelijk zijn de goden de wedstrijd dit jaar wel gunstig gezind. Aan de organisatie zal het alvast niet liggen, zij timmeren volop aan een prachtig evenement en doen dat vanuit een gloednieuwe locatie.

In 2024 staat de Rally di Romagna gepland van 25 tot en met 29 mei. Zoals elk jaar zal de organisatie een prachtig “RALLY VILLAGE” van ruim 200m2 neerzetten voor alle gasten en deelnemers aan het evenement! Dit Rally Village wordt opgezet in Salsomaggiore Terme, de nieuwe locatie waar alle etappes van de Rally di Romagna zullen starten en finishen.

Salsomaggiore is een stadje gelegen in de provincie Parma (regio Emilia-Romagna) aan de voet van de Apennijnen. Het toeristische kuuroord heeft ervaring met het ontvangen van sportwedstrijden, maar is tevens de uitvalsbasis van de Miss Italia-verkiezing. Wat meteen ook de aanwezigheid van Miss Italia verklaart bij de presentatie van de komende Rally di Romagna MTB.

Maar laat ons niet te veel afwijken, want tenslotte willen we in de eerste plaats wel lekker mountainbiken. Om onze MTB-papillen te verwennen heeft de organisatie 5 ritten uitgestippeld, met afstanden tussen de 20 en 80 km.

Openen doet men met een proloog van 20 km (500 hm) waarvan 5 km over de singletracks van twee bikeparks zal voeren, het Bike Park Terme & Tabiano Castle en het Bike Park Camping Arizona. De rest van de rit verloopt afwisselend over asfalt en gravelwegen. De volgende dag is het tijd voor het serieuze werk, met een marathonrit van 79 km door het Parco regionale Stirone e Piacenziano, goed voor 2600 hoogtemeters.

Dag 3 mag dan wat korter zijn, maar de rit van 51 km over de heuvels van Cangelasio biedt toch voor elk wat wils. Zo is er het nodige klimwerk, goed voor 1800 hoogtemeters, maar ook 8 km aan singletracks en 2 km door het bikepark. Dirt en gravelwegen en een streep asfalt maken de rit compleet.

De twee slotritten (58 km – 2000 hm op dag 4 en 36 km – 1300 hm op dag 5) volgen in grote lijnen hetzelfde stramien, met als hoogste punt van rit 4 de Hermitage van Monte Santa Cristina op een hoogte van 1000 meter.

Benieuwd naar hoe een dagje in de Rally di Romagna eruitziet, bekijk dan zeker dit filmpje:

Wat ooit begon met 30 deelnemers is uitgegroeid tot een wedstrijd met meer dan 300 dapperen aan de start, voor de editie van dit jaar zit men nu al boven de 250 inschrijvingen. Daar kunnen er altijd nog bij en als de prachtige trails, de schoonheid van Salsomaggiore Terme en Emilia-Romagna, de gezellige Rally Village met zijn pastaparty, bike wash en massageservice je nog niet overtuigd heeft, dan haalt het gratis ambachtelijke ijsje aan de finish je misschien definitief over de streep om zelf deel te nemen aan deze prachtige MTB-meerdaagse.

Wil je tussen 25 en 29 mei meedingen voor de mooie groene leiderstrui, of meedoen voor het plezier, neem dan een kijkje op https://rallydiromagna.com

De Rally di Romagna MTB volgen kan ook via Facebook of Instagram

Foto’s copyright Rally di Romagna MTB

DoorJan Geys