Voorbeschouwing Rally di Romagna: voor wie houdt van Italiaanse sferen

Door Juul van Loon -

  • Sport

Voorbeschouwing Rally di Romagna: voor wie houdt van Italiaanse sferen

Wielerliefhebbers kunnen zich ongetwijfeld de beelden herinneren van het WK van 2020 in het Italiaanse Imola. Anna van der Breggen is in haar eentje op weg naar de wereldtitel en vanuit een helikopter wordt fantastisch gefilmd hoe de Nederlandse in haar prachtige stijl over een ‘messcherpe’ bergkam raast. Goh, in die omgeving zou ik wel eens willen fietsen, denk je dan al snel en je hebt geluk: dat kan tijdens de Rally di Romagna.

Die vijfdaagse MTB-wedstrijd wordt van 31 mei tot 4 juni 2023 verreden vanuit het in dezelfde streek gelegen Riolo Terme en alhoewel er misschien geen cameraploeg in de lucht hangt om het in beeld te brengen – al is er met drones tegenwoordig veel mogelijk – je gaat rijden over vergelijkbare bergkammen als Van der Breggen deed op het WK. Alleen dan offroad. En regelmatig met een dusdanig lastige ondergrond, dat het lastig is de wijdse vergezichten in je op te nemen.

Anders gezegd: de Rally di Romagna is een aanrader als je van Italiaanse sferen houdt. Denk aan heuvels met cipressen, een sfeervol dorpsplein als start- en finishterrein mét lokale pasta en ijs ter herstel en een organisatie (en streek) die gek is van de koers. Alles gebeurt met enthousiasme, zoals de afsluitende podium-ceremonie met een ‘Romeinse’ ridder die de prijzen uitreikt (en de wedstrijd daarvoor ook af vlagt).

Maar het belangrijkste is natuurlijk het parcours. Verwacht vijf afwisselende dagen, inclusief een korte openingsrit en een langere koninginnerit. Die gaan over alle soorten paden. Weinig asfalt, goed lopend gravel, ruwe brede paden, maar vooral ook veel technisch uitdagende trails. Die gaan door het bos, over bergkammen heen dus, vaak naar beneden maar soms ook steil omhoog. Dat de beklimmingen rondom Riolo Terme ook weer niet ál te lang zijn, maakt de Rally di Romagna een intense meerdaagse.

Omdat Italiaanse coureurs met een elite-licentie niet mee mogen doen, is het deelnemersveld vaak wat minder sterk dan in andere meerdaagse wedstrijden in het land. Overigens zijn (elite-)licentiehouders uit andere landen wel gewoon welkom, net als mountainbikers zonder licentie. Je kunt je inschrijven zonder, of met accommodatie. Er is aan de rand van het dorp een stelplaats voor campers.

In 2023 staat de Rally di Romagna van31 mei tot en met 4 juni op de kalender. Inschrijven en meer info via https://rallydiromagna.com.

Foto’s copyright Rally di Romagna

DoorJuul van Loon