Voorbeschouwing Titan Desert Almería: een unieke Europese woestijnrace

Door Jan Geys -

  • Sport

Voorbeschouwing Titan Desert Almería: een unieke Europese woestijnrace

Woestijnraces associëren we in de eerste plaats met de auto- en motorsport. Daar heeft een legendarische rally als Parijs-Dakar veel mee te maken. Ook voor mountainbikers bestaan er echter woestijnraces. DE pionier daarin was de Spaanse organisatie achter de Titan Desert Morocco, een wedstrijd die in 2006 het levenslicht zag. In het coronajaar 2020 moest men echter noodgedwongen thuisblijven, maar in Spanje bleef men niet bij de pakken zitten. Men week uit naar een kleine woestijn in het zuiden van het Iberisch schiereiland en we mogen ons gelukkig prijzen dat de Titan Desert Almería een blijver bleek eens het coronaspook door de achterdeur was weggeslopen.

Rampjaar 2020 zag bijna de hele wedstrijdkalender in het water vallen. Grenzen bleven dicht en dus verdwenen ook de Titan Desert Morocco en Titan Desert Saudi Arabia van de kalender. De Spaanse organisatie zocht en vond in het thuisland echter een alternatief dat achteraf zo’n succes bleek dat de wedstrijd sindsdien jaarlijks op het programma staat, de Titan Desert Almería. Je kan je zelfs afvragen waarom ze niet meteen in hun achtertuin begonnen zijn?

Bij het plaatsje Tabernas, zo’n 30 kilometer ten noorden van Almeria, ligt een stukje woestijnlandschap dat zijn gelijke niet kent in Europa. Ook beroemdheden als Sergio Leone en Clint Eastwood waren overdonderd door de schoonheid van het droge landschap in Andaloesië en namen er heel wat spaghettiwesterns op, denk maar aan The Good, the Bad and the Ugly. Meer recent werden er ook scènes opgenomen voor de serie Games of Thrones.

In oktober van dit jaar zullen niet de filmsets gonzen van de bedrijvigheid, maar wel de stoffige paden in het gebied, wanneer honderden mountainbikers zich zullen wagen aan de vierde editie van de Titan Desert Almería. Dan gaan we op zoek naar opvolgers voor het koppel Konny en Vera Looser (die zopas ook de Cape Epic bij de vrouwen heeft gewonnen) die vorig jaar de beste waren in hun respectievelijke categorie.

De vierdaagse MTB Stage Race bezoekt echter meer dan enkel maar de Tabernas-woestijn. Zo blijft de klassieke etappe in het Natuurpark Cabo de Gata behouden en is er een lusetappe vanuit El Toyo waar de renners zanderige wadi’s moeten overwinnen. Vervolgens trekt het peloton de bergen in dwars doorheen de Sierra de la Alhamilla en over de Puerto de Velefique. Op de slotdag wordt het peloton zelfs door de oefenkampen van het Spaanse leger gestuurd, via paden die anders niet toegankelijk zijn.

Kortom, we hebben het over etappes die grotendeels zullen plaatsvinden op brede pistes, met een aanzienlijk aantal hoogtemeters, door uitgestrekte wadi en met spectaculaire uitzichten op de zee. En de unieke kans om door de Tabernas-woestijn te rijden, de grootste woestijn van Europa. Vier dagen en 340 kilometer om op de fiets een uitzonderlijk landschap te ontdekken.

“We willen behouden wat de race uniek maakt, maar we willen van de Škoda Titan Desert Almería het ideale eerste contact maken voor de biker die onze races wil leren kennen.” – Cristian Llorens, algemeen directeur van RPM Sports.

Nieuw dit jaar is dat de renners op één locatie zullen worden ondergebracht om te overnachten, het hotel Barceló Cabo de Gata dat 15 kilometer oostwaarts van Almeria ligt. “We zullen transfers inleggen om de Titans naar de verschillende etappelocaties te brengen. De keuze voor één enkele locatie moet een groter gemeenschapsgevoel creëren”, benadrukt wedstrijddirecteur Manuel Tajada.

De inschrijvingen voor de vierde editie van de Titan Desert Almería, die van 7 tot en met 10 oktober 2023 wordt gereden, zijn ondertussen geopend. Meer info via https://skodatitandesertalmeria.com.

Om je helemaal warm te maken, gaan we eruit met een video met de highlights van de editie van 2022:

Foto’s copyright Titan Desert Almería

DoorJan Geys