Voorbeschouwing Transpyr 2024: een MTB-meerdaagse over de gehele lengte van de Pyreneeën

Door Jan Geys -

  • Sport

Voorbeschouwing Transpyr 2024: een MTB-meerdaagse over de gehele lengte van de Pyreneeën

De 14de editie van de Transpyr Coast to Coast huldigt een nieuwe route in. Na tien jaar overwegend langs de Spaanse kant van de Pyreneeën vertoefd te hebben en drie jaar de west-oostelijke richting gevolgd te hebben, worden de rollen in 2024 omgedraaid. Dit jaar gaat het van de bekende Spaanse badplaats Roses aan de Middellandse Zee westwaarts, waar de Transpyr na meer dan 700 km aan de Atlantische Oceaan zal eindigen in het Franse Saint-Jean-de-Luz.

De essentie blijft dus behouden, een kust-tot-kust meerdaagse waarbij de Pyreneeën over de gehele lengte doorkruist worden.

Het unieke is dat er tegelijkertijd drie verschillende wedstrijden plaatsvinden: onze aandacht mag dan wel vooral naar de Grand Raid MTB gaan, maar daarnaast is er ook een e-Transpyr en een Backroads-versie die over het asfalt gaat. Elke racecategorie biedt unieke uitdagingen, van ruig terrein tot panoramische wegen.

Transpyr Grand Raid MTB 2024: in 7 ritten van kust naar kust

De Grand Départ van de Transpyr 2024 vindt op 9 juni plaats in de gekende badplaats Roses, aan de Costa Brava ten noorden van Barcelona. Hoe aanlokkelijk het strand ook is, toch zullen de deelnemers nog 7 dagen moeten wachten vooraleer ze hun handdoek kunnen uitspreiden op het strand. Eerst moeten de Pyreneeën bedwongen worden.

Vanuit Roses gaat het in de eerste rit naar Camprodon, in de Pyreneeën van Girona. Is deze openingsrit van 105 km en 1700 hm nog een (stevige) opwarmer, dan wordt het de volgende dagen pas echt pittig. Op dag 2 naar La Seu d’Urgell bedraagt de ritafstand al 115 km (2660 hm), op zijn beurt gevolgd door de koninginnenrit naar Vielha, over een afstand van 130 km met 3180 hm. Die voert onder meer over de flanken van een van die bekende Spaanse wielercols, de port de la Bonaigua, wiens top boven de 2000 meter boven zeeniveau aftikt.

Na Vielha – gelegen in het Val d’Aran, een prachtige groene vallei – is het tijd om Spanje vaarwel te zeggen en de grens met Frankrijk over te steken in een rit die nauwelijks moet onderdoen voor die van de dag voordien. Vooraleer finishplaats Bagnères-de-Bigorre (aan de voet van de Tourmalet) bereikt wordt, moeten er wederom 115 km en 2660 hm overwonnen worden.

Als je denkt dat het vanaf deze Pyreneeënreuzen enkel maar bergafwaarts kan gaan richting de Atlantische Oceaan, dan heb je het mis. De rit naar Oloron-Sainte-Marie gaat voor de vijfde dag op rij nog vlotjes over de 100 km (110 km) met 2480 hm. Pas op dag 6 naar Saint-Jean-Pied-de-Port wordt de kaap van de 100 km niet overschreden, al zal 90 km en 2605 hm voor de meesten nog meer dan voldoende zijn. De hoogste Pyreneeëntoppen heeft het peloton op dat moment wel al achter de rug, maar hier in Frans-Baskenland kennen ze maar één manier om de top te bereiken: via steile geitenpaadjes. De slotrit naar Saint-Jean-de-Luz is met 75 km en 2325 hm de kortste van de hele week.

Wie in die Franse kuststad als finisher gehuldigd wordt, ziet zijn inspanningen niet alleen beloond met een frisse duik in de Atlantische Oceaan, maar kan ook vol trots terugblikken op een zeer diverse MTB-meerdaagse die hen van de warme en droge Costa Brava, over de hoogste pieken en dwars door de charmantste stadjes van de Pyreneeën en door het groene landschap van de Frans Baskische kuststreek heeft gebracht.

Deelname-opties

Deelnemers hebben op de website www.transpyr.com de keuze uit meerdere opties naast het deelnamepakket. Zo kan je kiezen voor de luxe van een hotel of op aangeduide locaties kamperen met je eigen camper (zorg dan wel voor een begeleider die de camper elke dag netjes verplaatst). Na afloop van de Transpyr legt de organisatie ook een bus in om deelnemers terug te brengen naar startplaats Roses. Voor wie 7 ritten te lang is, is er ook de optie om enkel het oostelijke deel (3 ritten van Roses tot Vielha) af te haspelen of enkel het westelijke deel (4 ritten van Vielha tot Saint-Jean-de-Luz).

En ook niet onbelangrijk, je kan zowel solo als in team deelnemen! Vojo gaat dit jaar alvast de uitdaging aan en kiest voor een stap in het onbekende (qua omgeving dan toch) door aan de volledige zevendaagse deel te nemen. Na afloop mag je op deze pagina’s dan ook een uitgebreid sfeerverslag verwachten.

De datum van de Transpyr Grand Raid MTB: van 9 tot 15 juni 2024.

Meer info via www.transpyr.com

Kijk zeker ook eens naar onderstaande korte teaser van de Transpyr 2024:

Foto’s copyright Transpyr

DoorJan Geys