Wallonia Gravel Tour & GR2: bikepacken door het zuiden van België!

Door Jan Geys -

  • Natuur

Wallonia Gravel Tour & GR2: bikepacken door het zuiden van België!

In dezelfde optiek als de grote brevetten op de weg, pakt de FFBC (Franstalige Belgische wielerfederatie) nu uit met een grote ronde door Wallonië, maar dit keer voor de gravelaars of de bikepackers onder ons. En dat in samenwerking met de jeugdherbergen. De lancering staat gepland op 20 augustus met het Wallonia Gravel Tour-evenement, waarbij de 950 kilometer en 10.000 hoogtemeters in zeven dagen moeten worden voltooid … of in jouw eigen tempo.Hier is alle info die we al hebben:

Hiervoor worden enkele prachtige lussen ontwikkeld door clubs en FFBC-leden uit elke regio en gecoördineerd door Marc Menu, een van de spilfiguren binnen de FFBC en gewend om groepen mee te nemen op fietstochten met Velaventure.“Wallonië is een prachtige regio om te gravelen, maar nog te weinig bekend en erkend op dit niveau. We willen hier verandering in brengen door deze routes aan te bieden waarmee we de rijkdom van Wallonië willen laten zien”, legt hij uit.

De route voert grotendeels over kleine wegen en paden zonder veel verkeer en is niet erg technisch (weinig singletracks, steile beklimmingen en technische afdalingen), zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. De route is ook perfect om te bikepacken. De tracks worden aangeboden in de vorm van GPX-bestanden, die alleen of in groep te volgen zijn.Het is mogelijk om ze in volledige autonomie te rijden of om gebruik te maken van het partnerschap dat is gesloten met de Waalse jeugdherbergen die op de belangrijkste tussenstops op de route te vinden zijn.

De Wallonia Gravel Tour, van 20 tot 27 augustus

Voor de lancering van deze nieuwe route heeft de FFBC beslist om een ​​groot evenement te organiseren, de Wallonia Gravel Tour, die zal plaatsvinden van 20 tot 27 augustus.Het doel: de volledige ronde door Wallonië afleggen aan de hand van een GPX-route die vertrekt vanuit Bergen en 8 etappes later daar ook terug aankomt. De etappes zijn tussen 110 en 135 kilometer lang en de etappeplaatsen zijn Viroinval, Orval, Champlon, Malmedy, Namen, Waterloo en Doornik.In totaal goed voor maar liefst 950 kilometer en 10.000 hoogtemeters!

Er zijn drie formules:

  • Randonneur, voor degenen die de volledige tour zelfstandig willen rijden, zonder maaltijden, accommodatie en zonder noodzakelijkerwijs te stoppen in de door de organisator gedefinieerde etappeplaatsen.Het inschrijfgeld bedraagt 60 euro (50 euro voor FFBC-leden).
  • Touriste, voor degenen die de dagplanning van de FFBC willen volgen en stoppen in de hierboven beschreven etappesteden.Ook hiervoor bedraagt het inschrijfgeld 60 euro (50 euro voor FFBC-leden). Het reserveren van de overnachtingen in de jeugdherbergen en partneraccommodaties (+ eventuele maaltijden) kan tegen voorkeursprijzen toegevoegd worden.
  • Curieux, voor diegenen die slechts één of enkele etappes van de tour willen voltooien, vertrekkend vanuit een van de 8 etappesteden.De prijs is in dit geval 11,5 euro (10 euro voor FFBC-leden).

Let op: de inschrijvingen voor Randonneur en Touriste sluiten op 21 juli en die voor Curieux op 7 augustus.

GR2: langeafstandsgravelroute

Op basis van de Wallonia Gravel Tour, heeft de FFBC ook 8 lussen en 3 diagonalen ontwikkeld om verschillende etappesteden in één of enkele dagen en op elk moment met elkaar te verbinden.

Zelfs als er (nog?) geen fysieke markering op het terrein aanwezig is en je GPX-tracks volgt, is de filosofie vergelijkbaar met die van de langeafstandswandelpaden.Vandaar de naam “GR2” die verwijst naar zowel Grande Randonnée als GRavel.

Ook voor deze formule is het partnerschap met de Jeugdherbergen van Wallonië van kracht, zodat degenen die deze lussen over meerdere dagen willen afleggen, onder gunstige voorwaarden kunnen overnachten en met de garantie dat ze hun fietsen op een veilige plaats kunnen achterlaten.

Zin gekregen in dit avontuur?

Alle praktische info over de Wallonia Gravel Tour en het GR2-netwerk is terug te vinden op de site van de FFBC: www.velo-liberte.be

DoorJan Geys