WK MTB 2017: Mick van Dijke 8ste bij de junioren

Door Jan Geys -

• Sport

Na de team relay zijn het traditioneel de junioren die de individuele wedstrijden op gang trappen tijdens de wereldkampioenschappen MTB. In Nederland werd vooral uitgekeken naar Mick van Dijke en de jonge Nederlander ontgoochelde niet in het sterke internationale gezelschap, hij werd mooi achtste. In België lagen de verwachtingen iets minder hoog, al hoopte men toch stilletjes op een top 15 of zelfs meer voor Emeline Detilleux, maar die verwachtingen kon ze jammer genoeg niet inlossen. Het goud ging respectievelijk naar Oostenrijk (junior dames) en gastland Australië (junior heren).

In eigen land stond er bij de junioren geen maat op Cameron Wright.

De Australiër sloeg al snel een kloof en controleerde tijdens de twee laatste rondes de wedstrijd.

Het WK MTB is amper twee dagen oud of de Zwitser Joel Roth heeft al twee medailles in zijn koffer liggen. Na de gouden plak die hij gisteren behaalde tijdens de team relay kwam daar vandaag nog een zilveren medaille bij in zijn individuele wedstrijd bij de junioren.

De mooiste remonte van de dag staat op naam van de Italiaan Juri Zanotti, die de beste chrono’s liet optekenen in de twee laatste rondes. Maar hoe geweldig zijn tijden ook waren, toch kwam de Italiaan 4 seconden te kort voor het brons, een medaille die naar de Canadees Holden Jones (foto) ging.

De Nederlander Mick van Dijke kwam in de eerste ronde als twintigste door om nadien ronde na ronde dichter naar de top tien te kruipen, een top tien die hij pas in de laatste ronde zou binnenrijden. Eerstejaarsjunior Van Dijke werd knap achtste op 2’04” van de winnaar.

Bij de Belgische junioren lagen de verwachtingen iets minder hoog en al in de eerste ronde was er pech voor Timo Kielich. Kielich reed volgens de Belgische staff na ongeveer 1,8 kilometer lek en was te ver verwijderd van de materiaalpost om zijn weg verder te zetten. Jammer genoeg een DNF voor hem en dus werd het uitkijken wat Clément Horny hier zou uitrichten. Horny eindigde als 33ste in de middenmoot en loste daarmee de verwachtingen van het Belgische kamp in.

Het podium met Joel Roth, Cameron Wright en Holden Jones.

Uitslag WK MTB XC 2017 junior heren

Junior dames

Eerder op de dag veroverde deze Laura Stigger al het goud bij de dames junioren. En of ze er blij mee was.

Tijdens de twee eerste rondes duldde de Oostenrijkse nog het gezelschap van de Française Loana Lecomte, maar door een geweldige derde ronde kon de Oostenrijkse haar rivale van zich afschudden. Lecomte moest tevreden zijn met het zilver op 15 seconden van Stigger.

Op de winnares van de bronzen medaille was het langer wachten. De Zwitserse Nadia Gros was de gelukkige op 1’41” van Laura Stigger.

Van de Belgische Emeline Detilleux werd vooraf toch verwacht dat ze minstens een top 15 zou mee naar huis kunnen nemen. Maar meer dan een 21ste plaats zat er niet in voor Detilleux. Voor Nederland namen er geen meisjes deel tijdens dit WK.

Uitslag WK MTB XC 2017 dames junioren

Morgen is het de beurt aan de U23 bij de mannen en uiteraard houden we jullie hier bij Vojo ook op de hoogte over die wedstrijd!