WK MTB 2018 Lenzerheide: Kate Courtney, 17 jaar na Alison Dunlap!

Sport
8 September 2018 — Jan Geys

De Amerikaanse Kate Courtney zorgde vandaag in Lenzerheide voor misschien wel de grootste prestatie van de dag door in haar eerste jaar bij de elites meteen de wereldtitel weg te kapen, een wereldtitel die ze vorig jaar in Cairns bij de beloften nog aan de Zwitserse Sina Frei moest laten!

Kate Courtney reed als eerstejaars elite een zeer mooi seizoen met enkele top tien noteringen in de World Cup MTB en de eindzege in de Cape Epic. Maar ons geld hadden we voor aanvang van de wereldkampioenschappen MTB in het Zwitserse Lenzerheide toch niet meteen op de nog maar 22-jarige Amerikaanse ingezet. In de laatste ronde maakte ze gebruik van een kleine fout van de Deense Annika Langvad om op en over haar ploegmate bij Specialized te gaan. De Amerikaanse keek niet meer om en snelde naar haar eerste wereldtitel mountainbike.

Annika Langvad nam eerder in de wedstrijd een blitzstart, zo van het type waar de Zwitserse Jolanda Neff een patent op heeft. Maar ook Neff had voor haar uitzinnige thuispubliek geen antwoord in de benen. Het leek er dan ook even op dat de Deense vertrokken was voor een solo tot het einde, want ook Kate Courtney zat op dat moment nog niet met haar gedachten bij het goud. Zij had op dat moment nog haar handen vol met de Canadese Emily Batty, waarmee ze een robbertje uitvocht voor het zilver.

De verschillen werden nooit echt groot en toen Langvad een eerste keer in de fout ging en ten val kwam, halveerde de achterstand van Courtney, die ondertussen Emily Batty van zich had afgeschud. Beetje bij beetje knabbelde ze aan haar achterstand en bij het ingaan van de laatste ronde zat Courtney plots in het wiel van Langvad.

De sterke Deense liet zich echter niet uit haar lood slaan en plaatste op de lange beklimming in het begin van de slotronde een verschroeiende demarrage. Een naar adem happende Courtney moest meteen heel wat seconden prijsgeven. Langvad verloor door een stomme fout op een technisch worteltapijt haar voorsprong echter in een knip. Courtney snelde haar voorbij en kreeg vleugels, daarmee de genadeslag toedienend aan Langvad.

Ik heb het ganse jaar hard gewerkt om op het podium te kunnen eindigen en ik wist dat ik er dichtbij zou zijn …

Aan de aankomst riep een ietwat verraste en breedlachende Kate Courtney uit dat ze “het hele jaar hard gewerkt heeft om op het podium te kunnen eindigen en ik wist dat ik er dichtbij zou zijn. Tijdens de wedstrijd focuste ik me vooral op de lijnen die ik moest volgen, zodat ik niet meteen besefte wat me overkwam!”

Annika Langvad eindigde licht ontgoocheld op de tweede plaats, 47 seconden na Courtney. Voorlopig blijft de Deense op één wereldtitel steken, die van 2016 in Nove Mesto. Het brons was voor Emily Batty.

De grote thuisfavoriete Jolanda Neff eindigde als vierde en verklaarde na afloop dat ze lichamelijk niet 100% in orde was nadat ze eerder deze week op training ten val was gekomen en last had van een opkomende verkoudheid. Maja Wloszczowska eindigde als vijfde.

De Nederlandse Anne Tauber werd knap zevende, de Belgische Githa Michiels elfde. Anne Terpstra stapte al in de eerste ronde uit de wedstrijd.

Uitslag Wereldkampioenschap MTB Lenzerheide 2018 vrouwen elites:

Download (PDF, 249KB)