WK MTB Les Gets 2022 ⎜ E-MTB: Göldi en Gilloux vernieuwen hun titel!

Sport
26 August 2022 — Jeffry Goethals

De 4de editie van de E-MTB Wereldkampioenschappen is zojuist beëindigd op het circuit van Les Gets. Frankrijk won, evenals Zwitserland, uiteindelijk 3 medailles. Laten we eens beide wedstrijden (vrouwen en mannen) met hun zeer speciaal karakter overlopen:

Dames

In de eerste ronde nam de regerende wereldkampioene, Nicole Göldi, reeds de leiding en bepaalde ze het tempo van de race, ze werd enkel nog op de hielen gezeten door de Franse Laura Charles.

Helaas kon de Française het hoge tempo niet bijhouden. Ze viel op het einde zelfs terug naar de 6de plaats.

Haar landgenote Justine Tonson maakte daarentegen een goede comeback en veroverde de zilveren medaille.

Op de derde plaats vinden we een andere Zwitserse renster, Nathalie Schneitter. De ervaren Zwitserse was de eerste e-bike wereldkampioene in 2019 en is een teamgenoot van Nicole Göldi in het Trek team.

Göldi was onaantastbaar gedurende de hele race en nam zo haar tweede e-bike regenboogtrui op rij, terwijl ze pas 19 jaar oud is! Ze is echter geen onbekende in de wielersport aangezien ze ook deelneemt aan cyclocross wedstrijden in de winter. Een discipline waarin zij reeds de nationale trui heeft gewonnen.

Download (PDF, 267KB)

Mannen

Ook bij de mannen nam de titelverdediger vanaf het begin de leiding, maar de strijd was veel intenser! Jérôme Gilloux isoleerde zich snel aan de leiding om de race op zijn eigen (hoog) tempo af te werken, maar de Zwitser Joris Ryf en een andere Fransman, Hugo Pigeon, bleven lange tijd in zijn kielzog.

De regen, die 20 minuten voor de start was begonnen (waardoor verschillende renners hun banden in allerijl moesten wisselen), begon steeds harder te vallen en maakte sommige delen van het circuit uitermate glibberig.

Jérôme Gilloux was de eerste die het moest ontgelden en viel halverwege de wedstrijd in een stuk boven op het parcours. Voor even moest hij het gezelschap van Pigeon en Ryf dulden, maar nadien kon hij weer een voorsprong uitbouwen.

Even later was het de beurt aan Joris Ryf om de grond van naderbij te bekijken, dit keer met meer gevolgen: de Zwitser maakte een fout en gleed uit in een van de rots-secties vlak voor de finish. Hij moest zo de tweede plek laten aan Hugo Pigeon.

Jérôme Gilloux wist in de tweede helft van de race zijn voorsprong uit te bouwen tot aan de finish, waar hij met een verschil van 30 seconden op zijn naaste achtervolger over de streep reed.

De “kleine prins van de e-bike” wint dus zijn tweede wereldtitel op rij, en brengt zo de eerste regenboogtrui naar het Franse team op deze Wereldkampioenschappen in Les Gets!

Net als in 2021 won Hugo Pigeon de zilveren medaille. Joris Ryf vervolledigt het podium, slechts 42 seconden achter Gilloux.

Ook al bleef hij op ruime afstand van het leidende trio, een andere Franse renner reed een zeer goede wedstrijd: Emeric Ienzer werd 4de, voor de Italianen Garribo en Fruet.

De attractie van het weekend, drievoudig wereldkampioen op de weg Peter Sagan, had een goeie start. Een beetje zoals op de Olympische Spelen van Rio slaagde hij erin naar voren te komen, en hij zat redelijk vooraan (dicht bij de 4de plaats) vóór de eerste smalle en technische stukken.

Maar verder opschuiven lukte niet, en de Slovaak was nooit echt in staat om zich te meten met de e-bike specialisten. Ook al was hij op zijn gemak op het circuit, hij maakte ook een aantal fouten. Hieruit blijkt dat deelnemen aan een e-bike wedstrijd voor een top resultaat zeker niet vanzelfsprekend is!

Hij eindigde als 16de, meer dan 5 minuten achter de winnaar … maar met een grote glimlach op zijn gezicht. Het bewijs dat hij veel plezier beleefde aan deze terugkeer in het mountainbiken.

De enige Belgische vertegenwoordiger, Jordan Warnotte, eindigde 33ste, 4 ronden achter de winnaar. Hij is een amateurrijder pur sang en gepassioneerd door het rijden van allerlei evenementen met zijn e-bike. Hij vertegenwoordigt ook een van de charmes van deze e-bike wedstrijd, die rijders van zeer verschillende achtergronden en niveaus in staat stelt om deel te nemen aan dezelfde competitie.

Ik had een topstart, draaide op P1 het bos in. Bovenaan de eerste klim zat ik op de vierde plek. Helaas kreeg ik toen te maken met materiaalpech. Gelukkig zelf kunnen repareren, maar gooide me wel terug tot buiten top 30. Denk dat ik een goede race reed door terug de top 10 in te rijden, maar het gevoel blijft dat er een mooiere klassering in zat …

De nog altijd jonge Nederlander Kjell van den Boogert is iets meer gespecialiseerd en, desondanks hij geen pure wedstrijdrenner meer is, simpelweg ook nog steeds een extreem goeie XC en enduro rijder. Hij werd, ondanks materiaalpech, knap 9de.

In het algemeen konden we zien dat er redelijk wat publiek aanwezig was en dat ze zeer enthousiast waren om het Franse duo aan de leiding, evenals de ster Peter Sagan, toe te juichen.

Hier op de foto zie je oud-wereldkampioen XCO en XCM Christophe Sauser die ook aan de start stond (en 28ste eindigde). Maar sportief gezien, kunnen we na vier edities alleen maar betreuren dat er nog steeds niet meer deelnemers zijn (14 vrouwen en 36 mannen), waarvan slechts een kleine helft specialisten zijn. Dit zou de “autoriteiten” er op zijn minst toe moeten aanzetten verder na te denken over de opzet en organisatie van deze discipline.

Download (PDF, 270KB)

Lees hier al onze artikelen over de wereldkampioenschappen van 2022: https://www.vojomag.nl/tag/wk-mtb-2022/