WK MTB Les Gets 2022 ⎜ Pauline Ferrand-Prévot wereldkampioene XCC!

Sport
26 August 2022 — Jeffry Goethals

Pauline Ferrand-Prévot heeft het gedaan! Sinds het begin van het seizoen hadden wij het gevoel dat zij dit jaar maar één doel had en dat zij haar volledige voorbereiding had gericht op de wereldkampioenschappen in Les Gets. In afwachting van de Olympische XC-wedstrijd op zondag heeft ze al een slag geslagen door vrijdagavond de XCC Short Track te winnen!

In tegenstelling tot de World Cups is deelname op het WK aan de Short Track geen vereiste (er zijn geen punten voor de XCO en de startorde wordt zondag bepaald door de UCI-ranking). Verschillende atleten hadden ervoor gekozen niet deel te nemen. Zoals Loana Lecomte die dit al lang geleden besliste, maar ook Jenny Rissveds, die ziek schijnt te zijn, of Haley Batten die op het laatste moment besloot niet aan de start te verschijnen. Ook Anne Terpstra besliste niet te starten.

Anderzijds waren de specialisten zeker aanwezig, met in het bijzonder Sina Frei, de uittredende wereldkampioene, Alessandra Keller, de huidige leidster van de XCC Wereldbeker, of de Amerikaanse Gwendalyn Gibson die op het thuisfront de XCC manche in Snowshoe won. En niet te vergeten Jolanda Neff en de terugkerende Evie Richards.

Meteen vanaf het begin vormde er zich een kleine groep vooraan met de meeste favorietes, maar ook de Britse Annie Last die het “peloton” op gezaghebbende wijze aanvoerde, samen met Alessandra Keller en de Italiaanse Greta Seiwald. Evie Richard was ook mee vooraan. Niet slecht voor een comeback na een lange afwezigheid als gevolg van een opeenvolging van fysieke problemen.

Bij het publiek heeft men echter alleen oog voor Pauline Ferrand-Prévot, de enige vertegenwoordigster van de Franse delegatie in deze korte wedstrijd (we zullen later zien dat er bij de mannen zelfs geen enkele Fransman meedoet). En vanaf het begin zagen we dat PFP goed was. Heel goed.

En het zijn bij een Short Track niet alleen de benen die tellen … We zagen haar hypergeconcentreerd en strategisch rijden, meeschuivend in het begin zonder de geringste pedaalslag te veel te geven.

De rensters moesten ook opletten, want de regen werd steeds heviger en maakte de rock gardens glad, in contrast met het gras dat over het algemeen droog bleef. Alessandra Keller was hier het eerste slachtoffer van. Net toen ze op het punt stond de leiding te nemen, was ze te optimistisch en vloog over haar stuur. Annie Last viel iets later in de race ook, tot tweemaal toe.

In de zevende van de negen ronden koos Pauline Ferrand-Prévot voor haar eerste aanval. En niet zomaar een aanval, het was een mokerslag die onmiddellijk al haar rivalen uitschakelde! Heel snel maakte ze een gat van 7 seconden op het duo Last/Seiwald.

Foto: Julien Barety

In de voorlaatste ronde was de voorsprong opgelopen tot 14 seconden, wat enorm is voor een XCC wedstrijd en de Franse de luxe gaf om geen risico meer te moeten nemen in de afdalingen. Ze nam steevast de veiligste lijnen. Ze kon zelfs van de laatste ronde genieten, want haar voorsprong bedroeg aan het begin ervan bijna 30 seconden.

Achter PFP werd de achtervolging georganiseerd en de onfortuinlijke Alessandra Keller herpakte zich na haar val om toch nog de 2de plaats te veroveren voor de Amerikaanse Gibson, die liet zien dat haar overwinning in Snowshoe geen toeval is geweest. Jolanda Neff en Evie Richards vervolledigden de top 5. De Nederlandse dames Sophie von Berswordt en Lotte Koopmans werden respectievelijk 18de en 23ste. De Belgische Emeline Detilleux werd 26ste.

Maar het gejoel van het publiek is volledig voor de heldin van de dag, Pauline Ferrand-Prévot. Het is haar 10de wereldtitel, alle categorieën meegerekend, en haar eerste in XCC! Voor haar zijn deze wereldkampioenschappen in Frankrijk nu al een succes. Maar we vermoeden ook dat dit haar zin in de race van zondag alleen maar heeft vergroot!

Volledige uitslag:

Download (PDF, 271KB)