WK MTB Les Gets 2022 ⎜ XCC: Samuel Gaze, de verlossing!

Sport
26 August 2022 — Jeffry Goethals

De zon scheen bij de start van de XCC Short Track op de wereldkampioenschappen 2022, maar regen kon elk moment een spelbreker zijn. Laat ons terugblikken op de strategische wedstrijd en het adembenemende slotduel tussen Christopher Blevins, de titelverdediger, en Samuel Gaze!

In tegenstelling tot bij de World Cups is de XCC-wedstrijd geen vereiste (er zijn geen punten te verdien voor de XCO en ook de startorde van zondag wordt er dit keer niet bepaald). Sommigen kozen dus om energie te sparen en mogelijke valpartijen te vermijden met het oog op de XCO-wedstrijd van zondag. En dus stonden er geen Nino Schurter, Luca Schwarzbauer en zelfs … geen enkele Fransman aan de start!

De start van de Short Track voor mannen was rustiger dan bij de vrouwen, en het duurde ook langer voordat de wedstrijd op gang kwam. Er zat lange tijd een compacte groep renners vooraan. De Braziliaanse XCC-specialist Henrique Avancini reed voortdurend vooraan. Hij spande zich bovendien herhaaldelijk in om de leiding te behouden, het tempo hoog te houden en zo eventuele aanvallen af te slaan.

In de kopgroep werden de benen dikwijls getest. Zo ging de Duitser Julian Schelb tijdens de overgang naar de tweede ronde in de aanval, maar iedereen zit op vinkenslag en hij werd zeer snel gegrepen door Sebastian Carstensen-Fini, de zeer sterke Deen. De rest van de groep sloot ook weer snel aan. De Zwitserse armada zat gestaag klaar om te ontploffen, evenals Blevins en Hatherly die beiden tot de favorieten behoorden.

Met de regen die op het einde van de wedstrijd van de vrouwen en erna stevig te keer was gegaan, was het parcours op de rock gardens behoorlijk glad geworden en ook het gras begon goed te schuiven. Zo moest Henrique Avancini in de vierde ronde het onderspit delven en nam Sebastian Carstensen-Fini met zich mee.

Net achter hen ontweek Filippo Colombo ze maar net, maar hij belandde bijna op de grond door dat manoeuvre. De drie renners herstelden zich echter snel en na een halve ronde zaten ze opnieuw vlak achter Thomas Litscher die van de gelegenheid gebruik had gemaakt de kop van de wedstrijd te nemen.

Zelfs al kwam de zon steeds meer opzetten, er bleef fijne regen op het circuit vallen en de stenen bleven spiegelglad. Het parcours vereiste voortdurend veel concentratie om fouten te vermijden. In dit opzicht was er één renner in de kopgroep, die tot in dit stadium van de wedstrijd zeer discreet was gebleven, en die vandaag geen enkele fout leek te maken: de Nieuw-Zeelander Samuel Gaze, die een vrij strategische wedstrijdindeling liet zien en waarvan steeds duidelijker werd dat hij vandaag gevaarlijk ging kunnen zijn!

In de achtste ronde begon de race pas echt: Martins Blums voerde het tempo op en Samuel Gaze plakte onmiddellijk in zijn wiel. De spanning steeg met de seconde!

De Nieuw-Zeelander, die geduldig wachtte op de laatste ronde om zijn wattages boven te halen, trok bij het ingaan van de laatste ronde vol door en Christopher Blevins, de regerend wereldkampioen, was de enige die nog kon volgen. Het begin van een wilde nek-aan-nekrace.

De twee mannen lieten het Zwitserse duo dat hen eerder vergezelde, bestaande uit Filippo Colombo en Thomas Litscher, achter. Tot en met de laatste steile helling reden ze quasi zij aan zij! In de laatste afdaling naar de finish probeerde Blevins zijn ultieme zet te doen: hij wilde Gaze langs de buitenkant passeren in de laatste rock garden, maar sterke Sam hield zijn lijn vast en gaf niet toe. Er was niet genoeg ruimte voor twee renners in deze passage en de race naar goud van de Amerikaan stopte brutaal op een rots.

Alle hoop op een overwinning (en op een historische dubbel) was vervlogen, Blevins probeerde niet eens een mogelijke medaille te verdedigen en kwam slechts als 16de over de streep. Verslagen, zonder zelfs maar zijn stuur recht te hebben gezet.

Samuel Gaze finishte de laatste meters van deze wedstrijd alleen en pakte zo de titel! De tweevoudig wereldkampioen XCO U23 voegt daarmee een nieuwe regenboogtrui toe aan zijn garderobe.

Filippo Colombo, zeer actief in deze race, brengt een (zilveren) medaille mee voor Zwitserland en geeft daarmee zichzelf vertrouwen voor de race van zondag, waar hij tot de favorieten gerekend kan worden. Maar de Zwitserse fans werden ook beloond met een bronzen medaille voor Thomas Litscher.

De top vijf werd vervolledigd door een Alan Haterly die in het begin van de race wat problemen leek te hebben, maar zich daarna goed herstelde, en door de Let Martins Blums. Jens Schuermans eindigde na een slechte start sterk op een 12de plaats. Daan Soete stond ver achteraan bij het startschot en schoof initieel heel goed op. Halverwege on Soete de aansluiting maken met de ruime kopgroep, maar hij had zich daarmee wel opgeblazen en werd pas 18de. Er verschenen geen Nederlanders aan de start.

Download (PDF, 275KB)

Meer over het WK in Les Gets hier: www.vojomag.nl/?s=les+gets