WK MTB Les Gets 2022⎜XCO Junioren: Zwitserland bij de meisjes, Duitsland bij de jongens

Door Jeffry Goethals -

• Sport

De XCO Junioren wedstrijden sloten de dag op donderdag af op het WK MTB in Les Gets en reikten de eerste individuele wereldkampioen truien uit. Bij de meisjes won Zwitserland met Monique Halter, en bij de jongens was het de Duitser Paul Schehl die wereldkampioen werd in zijn categorie.

Junioren dames

Foto ©: UCI

Speciale vermelding voor Antonia Weeger die, na een fysieke race, van de 10de naar de 4de plaats kon opschuiven.

Foto ©: UCI

De Belgische Julia Grégoire stelde niet teleur en eindigde op de 13e plaats. De Franse Tatiana Tournut, die een belangrijke rol had gespeeld tijdens de Relay wedstrijd. kwam helaas niet aan de start vanwege een pijnlijke schouder, het gevolg van haar val tijdens die race.

Junioren mannen

Bij de junioren jongens was het een hevige strijd voor het podium. We gingen de laatste twee ronden in met een leidend trio: Paul Schehl, Paul Magnier en Jan Christen gaven elkaar geen duimbreedte toe.

Bij het ingaan van voorlaatste ronde zat de Fransman nog tweede, maar kon in de laatste ronde geen deel uitmaken van de eindstrijd voor de titel. Voorlaatste bocht: de Duitser en de Zwitser zitten achter elkaar en de jonge Jan Christen probeert aan de binnenkant in te halen, maar maakt een fout, waardoor Paul Shehl alleen naar de finish kan rijden.

Fransman Paul Magnier werd dus derde en vertelt ons aan de finish: “Het grootste doel van het jaar voor mij waren de Wereldkampioenschappen. Ik heb nu een bronzen medaille, dus ik ben erg blij. Ik zat altijd vooraan, maar ik was bang om te veel in het rood te gaan en het einde van de wedstrijd niet te halen. Ik had de benen niet om in de aanval te gaan, dus ik haakte mijn wagonnetje zo veel mogelijk vast met een derde plaats als resultaat. Het publiek was uitzinnig, je kon jezelf niet horen ademen, het was gek.”

Nederlander Rens Teunissen van Maanen reed een heel sterke wedstrijd, zat altijd in de voorste gelederen en werd vierde.

Beste Belg was Tim Rex. Hij zat best ver in het begin van de wedstrijd, maar kon toch nog een 26ste plaats behalen.