WK MTB Les Gets 2022 ⎜ Zilver voor Puck Pieterse bij de beloften!

Sport
28 August 2022 — Jan Geys

Les Gets heeft niet veel geslapen na de historische dag van gisteren. Nochtans moest iedereen weer vroeg uit de veren voor de wedstrijd van de beloftevrouwen die in het ochtendgloren de laatste dag van dit WK in Les Gets openden. En met de zege van Line Burquier bleef de Franse droom duren! Bij de beloftemannen ging de regenboogtrui naar de Italiaan Simone Avondetto.

Ook de kranten blikten deze ochtend op hun voorpagina’s terug op de bijzondere prestaties van de Franse downhillers. Vandaag is het de beurt aan de XC-renners met maar liefst 4 wedstrijden. Eerst aan de beurt: de beloften!

Beloftevrouwen

Al in de eerste ronde rijdt een groepje van 7 rensters weg van de rest. Op de beklimmingen neemt de Duitse Lisa Daubermann het initiatief, terwijl in de afdalingen de Italiaanse Giada Specia en de Zwitserse Ronja Blönchiger het tempo bepalen. Ook erbij vooraan de Nederlandse Puck Pieterse, de Deense Sofie Pedersen en uiteraard de Française Line Burquier. De topfavoriete blijft in het begin van de wedstrijd echter relatief in de schaduw meeglijden zonder al te veel energie te verspillen.

In de laatste afdaling van de tweede ronde slaat ze dan toch een klein gaatje om in de volgende ronde haar voorsprong verder uit te diepen.

Haar versnelling zorgt voor een selectie in de kopgroep en het is een duo dat achter haar de achtervolging inzet. Puck Pieterse neemt in eerste instantie Giada Specia mee op sleeptouw, maar na een fout van deze laatste glipt Pieterse weg naar een schitterende zilveren medaille.

Specia voelt ondertussen ook de hete adem van Sofie Pedersen in haar nek en in de laatste ronde krijgen we een kat-en-muis spel te zien tussen de twee voor het brons. Specia slaat een klein kloofje in de eerste afdaling, maar op de volgende beklimming keert Pedersen terug om op de laatste beklimming over de Italiaanse te gaan.

 

Op slechts enkele tientallen kilometers van haar woonplaats, kroont Line Burquier zich in haar eerste jaar bij de U23 tot wereldkampioene: “Ik ben supergelukkig. Ik besef het nog niet, ik heb nog wat meer tijd nodig. Het is prachtig. Ik werd gedragen door de aanmoedigingen van mijn familie en het Franse publiek.”

Het podium wordt vervolledigd door Puck Pieterse en de Deense Sofie Pedersen die in laatste instantie Giada Specia van zich wist af te houden.

Minder goed verging het Laura Stigger, die bij de elites regelmatig meespeelt voor de knikkers maar vandaag onzichtbaar was en genoegen moest nemen met een 14de plaats.

Uitslag WK MTB Les Gets 2022 beloftevrouwen:

Download (PDF, 275KB)

Beloftemannen

Titelverdediger Martin Vidaurre wachtte niet lang om zich op kop van de wedstrijd te nestelen, al in de startloop neemt hij de leiding. De Canadees Carter Woods en de Fransen Mathis Azzaro en Adrien Boichis volgen in het spoor van de veelvraat die het World Cup-circuit dit jaar domineerde.

Voor Adrien Boichis gaat het te snel en in de tweede ronde krijgen we een trio aan de leiding: de eerder genoemde Vidaurre en Azzaro die het gezelschap hebben gekregen van Europees U23 kampioen Simone Avondetto.

De Italiaan profiteert van een stuurfout van Mathis Azzaro om zijn kaarten op tafel te gooien. Op de beklimming die daarna volgt, telt hij al 15 seconden voorsprong op de Fransman.

Martin Vidaurre ontploft vreemd genoeg helemaal op die beklimming en wordt zelfs voorbijgereden door de Zwitser Schatti.

Simone Avondetto houdt het hoofd koel en bezorgt Italië met zijn zege een eerste gouden medaille op dit WK!

Het meeste applaus is er echter voor thuisrenner Mathis Azarro die met het zilver huiswaarts keert.

Het brons gaat naar Lucca Schatti die Martin Vidaurre van het podium houdt. De Amerikaan Bjorn Riley eindigt als vijfde.

Jente Michels is de beste Belg op de 24ste plaats. Clément Horny werd 26ste. Chris van Dijk is de beste Nederlander op de 35ste plaats. Arne Janssens (40ste), Tom Schellekens (64ste) en Jarne Vandersteen (65ste) eindigden wat verderop. Lukas Malezsewski kwam zwaar ten val en gaf op.

Uitslag WK MTB Les Gets 2022 beloftemannen:

Download (PDF, 277KB)

Lees hier al onze artikelen over de wereldkampioenschappen MTB van 2022: https://www.vojomag.nl/tag/wk-mtb-2022/