WK MTB Les Gets 2022: Zwitsers feest en Franse tranen in de Team Relay

Sport
24 August 2022 — Jan Geys

De kop is eraf. In Les Gets werd vandaag de eerste wedstrijd van de wereldkampioenschappen MTB 2022 gereden. En naar goede gewoonte is die eerste wedstrijd de Team Relay met onder meer ook een Belgisch en Nederlands team aan de start.

Voor het gastland Frankrijk begon het WK alvast met een grote teleurstelling. Als titelverdediger (Frankrijk won deze titel zowel in 2020 als in 2021) vertrokken de Fransen als de te kloppen ploeg, maar dit soort wedstrijden heeft altijd wel verrassingen in petto. Dat was nu niet anders en de titel ging uiteindelijk naar Zwitserland dat voor de 7de keer in de geschiedenis de wereldtitel behaalde.

De Team Relay wordt gereden met teams van zes renners, namelijk 3 vrouwen en 3 mannen, uit de categorieën junioren, beloften en elites. Dit brengt strategische keuzes met zich mee aangezien de startvolgorde vrij is.

Het was Italië dat het snelst van start ging en probeerde een kloof te slaan (op de foto herken je Martina Berta die als derde van start ging). Italië kreeg echter te kampen met een mechanisch probleem en door een stop in de materiaalzone vielen de Transalpijnen terug naar de tweede plaats.

De Fransen namen de leiding over en na twee perfecte rondes van Loana Lecomte en Line Burquier telden ze 43 seconden voorsprong op Italië.

Nederland volgde op dat moment op de derde plaats, de Zwitsers op de vierde na een rustige start met de minst sterke renners. Het zag er op dat moment goed uit voor de thuisrenners.

Maar dan brak juniore Tatiana Tournut in een afdaling haar zadel waarna de radeloze Française haar ronde zo goed mogelijk afhaspelde. Het verdict was met een verlies van bijna 3 minuten echter bijzonder hard. Zwitserland nam het allemaal in dank aan en nestelde zich op de koppositie.

En het was Nino Schurter himself die voor het slotakkoord mocht zorgen en met een voorsprong van slechts 7 seconden op Italië de slotronde inging.

De Italianen slaagden er niet in om Schurter, die op een lekke band eindigde, en de Zwitsers nog van hun troon te stoten. Het brons was voor Amerika, Denemarken werd vierde en Frankrijk redde met een vijfde plaats toch nog een beetje de meubelen.

Nederland eindigde op 2’13” van het winnende team als zesde, de Belgen werden 12de.

Uitslag WK MTB Les Gets 2022 Team Relay:

Morgen is het in Les Gets de beurt aan de junioren.